2018-06-03
呢排天氣咁熱真係搞到冇咩胃口食野,所以決定食d開胃既泰國菜。喺銅鑼灣sogo附近搵到呢間泰國菜,星期六都有午市套餐,仲要係免加一,當然要試下。我同男朋友一人一個set lunch,佢要左個海南雞飯,油飯夠香但唔油膩,而去哂骨既雞肉非常嫩滑,個皮都好彈牙。跟餐仲有一碗冬瓜湯,消暑一流。我自己就要左一碗泰式船河,配料可以揀豬肉丸/牛丸,我就揀左前者。除此之外,配料仲有豬肉片同炸豬皮。炸豬皮未浸湯個陣好脆,浸左湯之後就好彈牙,兩種食法都好味。麵底可以揀金邊粉/粉絲/河粉,我自己就揀左河粉。都幾有驚喜係粗河粉,一片一片的,用湯匙食可以飲埋十分香濃既湯底,同喺泰國食到既正宗湯粉味道係一樣味咖!食完都冇話好口渴,應該真材實料無味精。午餐可以加$42要一碟燒豬頸肉,豬頸肉燒得好香,外面金黃香脆,又唔乾。而且份量驚人,一碟有兩層,加埋都有廿幾片,好抵食。再加$38就有一碟泰式炒通菜,通菜好新鮮冇渣,用左新鮮蒜頭,炸蒜,辣椒同魚露炒,夠哂味道同鑊氣。跟餐送兩杯飲品,男朋友要左杯泰式奶茶,甜度岩岩好,茶味同奶味濃郁。而自己要左杯凍朱古力,口感好厚,好濃朱古力味,好解暑。餐仲有甜品送,係椰汁西米糕。椰汁好香
而自己要左杯凍朱古力,口感好厚,好濃朱古力味,好解暑。
餐仲有甜品送,係椰汁西米糕。椰汁好香,入面有粟米,馬蹄同竽頭粒增加口感,好清新。
除左食物好食之外,自己都好鐘意呢度既環境,不斷播住d泰國音樂,好有置身喺泰國既感覺。