2016-05-24
在觀塘覓食,今時今日,已經唔可以只向前後左右望,因為有太多太多的高質素餐廳開店在各式各樣的工廈中了,而我今天中午到訪的Private K,正是他們的一份子。 在觀塘工作一陣子,打開openrice找尋餐廳,預備我的午飯已經成為我生活的一部分,眼見這餐廳分數不錯,當然要來一試啦! 走進工廈,按下11字樓,很快便到達餐廳的大門 雖然時值午飯時間約1時,但餐廳沒有太多人,可能是因為宣傳不夠多,和不是街舖的關係吧 餐廳的裝潢是走Raw路線的,有數張很長的英式餐桌,吊燈也是復古風的,在餐廳兩旁有sofa,和大電視,經老闆講解後,才知道他們主要是走私房菜路線的,歡迎客人晚上包場地開private party,人數由6至40人也可以容納,有大電視提供給客人玩遊戲機,以至唱K也offer得到 再望下今天的餐牌,有4個選擇,全部也是泰國菜,大部分也是辣的,而每個午餐加點小食也可以有$20 discount,噫!有泰式鳳爪,我最愛,當然跟餐點啦 點完餐後,店員遞上了一碗魚蛋湯,原來每間餐都係會送一碗「例湯」既,而今日既例湯就係魚蛋湯,魚蛋非常彈牙,幾有魚味,而湯底就辣辣地咁,幾惹味,好有
走進工廈,按下11字樓,很快便到達餐廳的大門
個通粉presentation幾靚,有4塊煙三文魚擺成玫瑰花,放在碟的中間,泰式忌廉原來係冬蔭公味既,都幾辣,後來問老闆先知原來可以叫小辣既
但係個醬其實好好味,好創新,長通粉煮得剛剛好,軟硬度適中,煙三文魚微暖,都有鮮味。
佢地既鳳爪用佐大量既香料,好正宗,鳳爪已去骨,微辣是基本,但他們所加的香料令整碟餸提升到呢一個層次
甜度係自己加既,唔駛專登叫少甜咁麻煩!