2021-06-07 59 views
週未同朋友去左港島chill下,順便發掘下有d咩正野,竟然俾我哋發現咗一間泰式西餐廳,位於堅尼地城,係地鐵站行3分鐘左右就到架啦~~一入到去地方唔算好大,但環境氣氛都唔錯。咁啱我地去個陣仲係下午茶時間,可以試下佢地既泰式Tea Set🥳🥳Tea Set有3層,鹹點加甜點總共有9款,仲有兩杯飲品添,仲可以加錢試埋法式龍蝦湯流心牛角包🥐法式龍蝦湯流心牛角包,牛角包外脆內軟,包入面充滿龍蝦湯,一切湯慢慢流出黎,好正啊,龍蝦湯仲好鮮甜💓💓第一層有燒扇貝同燒生蠔🦪扇貝幾鮮甜,而且燒得啱啱好,加埋泰式汁,食落酸酸辣辣咁,好惹味🥰🥰生蠔好肥美,仲要啖啖都係肉,配埋泰式汁,口感更提升,而且醬汁唔會搶過生蠔既鮮味😚😚第二層芒果蟹肉牛油果多士,多士好鬆脆,將三種材料打成蓉,食落味道有d似呑拿魚醬咁,幾特別🥳🥳豬頸肉刈包,豬頸肉好juicy,油脂都好平均,包係有少少硬身個種,整體都唔錯😍黑松露野菌脆春卷,滿滿既黑松露慢慢滲入口腔,味道真係好正🥳🥳第三層鳳梨焦糖燉蛋,厚厚一層既焦糖配上香滑既燉蛋,仲有鳳梨蓉,簡直口感豐富,食落仲好清新,我中意😍泰式奶茶芝士蛋糕,泰式奶茶味好重,而且又唔會令蛋糕太過甜😍😍芒果糯

第一層有燒扇貝同燒生蠔🦪

第二層

第三層
芒果糯米飯,糯米飯煙煙韌韌,仲有d椰子細絲係面,啱晒鍾意椰子絲嘅朋友仔🤪🤪
官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆,好有椰汁味,蛋白又香又滑,紅豆好甘甜,十分推介👍🏻

係Meun見到個咖喱和牛面脥,好似好正咁,忍唔住叫左,一上菜就已經聞到勁香既咖哩味,牛肉又腍又入味,可能係面脥既原因,所以肉質好滑,而咖哩又唔辣,仲有d花生係入面,更加有口感,值得一試😋

飲品梗係要試下泰式奶茶同青檸梳打,咁先似食泰國菜,奶茶都幾香滑,味道唔錯,青檸梳打消暑一流!!