2023-09-12 310 views
在銅鑼灣非常方便嘅位置,泰式小店,食物種類非常多,set dinner大約$88價位非常抵,怪不得晚上7:00之後已經滿坐。小編今次散叫,叫咗幾款特色小食,真係好正好吸引,一定會再嚟。◇ 泰式船麵這款泰式船麵有好多自由搭配,粉類有米粉金邊粉,配菜有牛豬雞雜菜,冇乜其他配料但湯底一樣係泰式那種酸酸甜甜好易入口好開胃,2人份量亦剛好,湯控嘅小編就最喜歡◇ 蟹肉奄列蛋煎得香口薄身,包住蟹肉,似多層一層蛋一層蟹肉,口感豐富,覺得蟹肉唔夠,仲有表面一羹蟹肉,雖然配有紅辣椒醬,小編怕太辣冇沾,但本身味道已經好足夠◇ 酸辣八爪魚仔簡單白灼整熟,保留最原本鮮味,肉質爽口彈牙,共8隻,隻隻size一樣,沾上偏辣酸檸醬,更覺泰式風味◇ 泰北酸腸波波這款泰北酸腸,做成波波狀一粒粒容易食,味道上小編覺得酸味少少蓋過肉味,可能食開香腸那種肉香比較濃,但這就是泰北特色◇ 皮皮雖然餐牌話玫瑰、士多啤梨同益力多,但小編一直飲都覺得係似番石榴,不過無論如何,這杯超級清甜好味,大推◇ 菊草葉這杯用料更多,有牛油果、乳酪、杏仁奶、香草同海鹽,混合質感偏杰,牛油果味好香,亦散發陣陣杏仁奶香,另一出色飲品

◇ 泰式船麵

◇ 蟹肉奄列