2023-03-20
星期六同朋友去開灣仔整嘢,lunch time 時間去到先食啲嘢先,利東街太多人,唔想等位就出去轉個圈睇有咩食,見到一間門口係墨綠色好sharp 既burger 店,感覺好fresh 好清新,咁就被吸引入去了 🤭餐廳以綠色為主題,配以大玻璃窗,光線感十足,而裝修係工業風,簡潔清新,比人一種活力十足的感覺。原來餐廳係farm-to-burger 係香港開設既第一間店,餐廳係澳洲有自家牧場,選用100%天然安格斯牛肉直送香港,品質絕對有保證👍🏻。 餐廳既menu 都好簡單,有4款burger 選擇,我地揀咗: 🌟N+ classic with bacon combo set (HK $ 135) 第一次食一定會揀classic set試吓, 有二種sauce 可以揀, 分別係garlic sauce / 千島醬,問咗店員,佢推介garlic sauce,話呢個係餐廳特別醬汁,店員推介得當然要試吓啦~ 而個combo set 超抵,只係加$50 就有埋薯條同飲品,soft drink 仲可以添飲! 呢間Burger 好用心,除咗牛肉係自家澳洲牧場,連個包都係自家製既酸種麵包,食落口感鬆
呢間Burger 好用心,除咗牛肉係自家澳洲牧場,連個包都係自家製既酸種麵包,食落口感鬆軟,加埋用牛油烘焗,又香又鬆軟;而個安格斯牛肉肉質細嫩緊實,脂肪平均,充滿牛肉香又juicy,一啖咬落去滿滿的肉汁,煙肉咸香但唔 硬,配上自家製garlic sauce,滿滿的蒜蓉香,配埋芝士,超match,個蒜蓉醬有少少辛口,但可以中和番個牛肉同煙肉,食落無咁漏,再配生菜蕃茄紫洋蔥等配菜,一口咬落去,大滿足🥰
🌟N+ 日式芥末醬Burger Combo Set ( HK$ 145)
朋友因為唔食洋蔥,所以揀咗呢個日系啲既burger,依然係100% 天然安格斯牛肉及自家制酸種麵包,香軟軟熟,主要分別係配搭上日式芥末醬及生菜絲,牛肉味依然濃郁,肉質細嫩juicy,配上有少少辣及刺鼻的日式芥末醬,平衡安格斯漢堡扒的肉感,食晒成個都唔覺漏。
🍟薯條有2款,包括N+ Fries及N+ Wedge,我地當然就一樣一款share 黎食啦~ 薯條即叫即炸,薯仔味濃,黎到全部熱焫焫,N+ Fries 係幼身薯條,比較脆身,而N+ Wedge就係薯角,口感厚實,外脆內軟,而且仲有3款醬料,自家制的BBQ Sauce,Honey Mustard或者Cajun powder,總有一款係啱你,個homemade BBQ sauce 幾特別,唔係平時既茄汁,而係類似cocktail sauce 咁,點薯條都唔錯~ 食完成份combo set 大滿足🫶