2024-02-15 60 views
想起食蟹, 女朋友提議去銅鑼灣  蟹慶 , 這日本餐廳主打蟹餐.  長備大蟹缸,  活蟹好生猛.我們安排了坐卡座, 座位闊落舒適打開餐牌, 好開心全部是    女友 喜歡 特選會席 蟹宴,   $1,988-/2.  睇真D真係好豐富.前菜一盤子送上:   有松葉蟹肉鮭魚籽沙律, 小碟牛蒡和 BB八爪魚,  擺設得好靚.  特別鍾意食沙律,  蟹肉加鮭魚籽, 鮮甜可口.  柚子醋配沙律菜, 勁爽. 法式蟹肉多士,   日式金盛器, 烘脆多士上有滿滿鮮蟹肉, 金黃蟹籽粒粒亮晶晶,  加點芝士, 吃得出色.茶碗蒸 :  黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,  黑魚子, 海膽, 蟹肉, 用料名貴, 份量多, 食得 好滿意.季節刺身三點 , 赤蝦 , 深海池魚, 大拖羅. 新鮮亮麗.  我特別喜歡深海池魚,  肉質鮮嫩肥美,  鮮味滑口.北海道時令活毛蟹,    已分成兩部份, 毛蟹拆肉, 放在蟹蓋上, 另蟹殼藏厚厚蟹膏. 雪白色蟹肉, 肉質嫩滑, 混合柚子啫喱, 再點上水雲加醋,  提鮮更好味. 蟹腳已剪開, 蟹肉澎湃,  鮮甜無比.最後食蟹膏, 滑溜甘香, 精華所在, 吃得精采.   松葉蟹甲羅燒, 一碟
長備大蟹缸,  活蟹好生猛.
我們安排了坐卡座, 座位闊落舒適
打開餐牌, 好開心全部是  [蟹]
松葉蟹肉鮭魚籽沙律, 小碟牛蒡和 BB八爪魚
法式蟹肉多士
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
刺身三點 , 赤蝦 , 深海池魚, 大拖羅.
 我特別喜歡深海池魚,  肉質鮮嫩肥美,  鮮味滑口.
深海池魚
北海道時令活毛蟹
蟹腳已剪開, 蟹肉澎湃,  鮮甜無比.
最後食蟹膏, 滑溜甘香, 精華所在, 吃得精采.
松葉蟹甲羅燒, 一碟兩隻.   配米通.
松葉蟹甲羅燒
蟹蓋內滿滿蟹膏精華, 及蟹稃,  塗在香脆米通上一起食, 真係無得輸.
浜燒鱈場蟹,   好巨型又好肉.  燒得香口, 又別有一番風味.
浜燒鱈場蟹
松葉蟹肉釜飯,  用傳統日式鍋,  服務員在我們桌上表演, 加入蔥花, 黑松露, 鮭魚籽
松葉蟹肉釜飯
熱騰騰的每人一碗,  蟹鉗肉鮮嫩, 珍珠米飯好好味.
鯛魚湯,  熱湯好清甜.
鯛魚湯
甜品:   宇治抹茶奶凍 ,  綠色抹茶奶凍甜加上紅豆,  口感軟滑, 蕨餅煙韌,
宇治抹茶奶凍
蟹餐吃得鮮味又滋味, 吾會肥膩, 我們最喜歡.
$1095 (Dinner)
松葉蟹肉鮭魚籽沙律, 小碟牛蒡和 BB八爪魚
法式蟹肉多士
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
刺身三點 , 赤蝦 , 深海池魚, 大拖羅.
深海池魚
北海道時令活毛蟹