2020-12-11 223 views
堅尼地城有一間新開既泰式fusion餐廳,其中最吸引我既食物係冬蔭龍蝦湯流心牛角包,而餐廳推出左一個4 courses既套餐,正正包括流心牛角包、仲有埋前菜、主菜同甜品,價錢非常吸引,只係$228。我同女友都叫左4 courses。首先我講左我既4 course先😝- 龍蝦湯牛角包牛角包內有乾坤,一切開龍蝦湯已經流曬出嚟🤤牛角包挺身而且非常酥脆,至於龍蝦湯好香濃,不過略嫌比較稀身。- 燒美國生蠔配泰式辣汁呢個配搭非常出色,生蠔本身味道比較淡,泰式辣汁更能帶出生蠔既鮮甜,味道更上一層樓😍- 泰式燒西班牙黑毛豬頸肉估唔到連主菜都咁有驚喜,豬頸肉好爽口,而且特別軟稔,配上泰式辣醬,惹味程度絕對超乎想像,一瞬間就食晒,連白飯都食得一乾二淨。- 椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米椰子雪糕配紫糯米令口感特別豐富,椰子雪糕亦唔會太甜。女友既4 course如下:- 冬蔭龍蝦湯流心牛角包牛角包一樣好挺身同酥脆,反而冬蔭龍蝦湯既質感無咁稀,沾上湯之後牛角包仍然鬆脆😋- 花生醬沙爹雞串雞肉幾嫩滑,花生醬濃稠度啱啱好,椰香同花生味一樣突出。- 鍋炒帕能咖喱雞帕能咖喱啱曬唔食得辣既我,雖然賣相一片紅海,但味道偏甜,椰

- 龍蝦湯牛角包
龍蝦湯牛角包

- 燒美國生蠔配泰式辣汁
燒美國生蠔配泰式辣汁

- 泰式燒西班牙黑毛豬頸肉
泰式燒西班牙黑毛豬頸肉

- 椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米
椰子雪糕配紫糯米令口感特別豐富,椰子雪糕亦唔會太甜。
椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米

女友既4 course如下:

- 花生醬沙爹雞串
雞肉幾嫩滑,花生醬濃稠度啱啱好,椰香同花生味一樣突出。
花生醬沙爹雞串

- 鍋炒帕能咖喱雞
帕能咖喱啱曬唔食得辣既我,雖然賣相一片紅海,但味道偏甜,椰奶比例較重,所以口感特別香滑。雞件亦炒得好香,沾上咖喱後非常惹味👍🏻
鍋炒帕能咖喱雞

- 真空慢煮法式焦糖燉蛋
表層灑上一層糖再用火槍將糖燒焦,而下層燉蛋口感香滑,蛋味亦濃。
真空慢煮法式焦糖燉蛋

總結而言,每款fusion菜式都好正,尤其係招牌菜流心牛角包😋另外每款菜式之間等候時間唔會太長,服務非常貼心。
2020-12-01
$250 (Dinner)
龍蝦湯牛角包
燒美國生蠔配泰式辣汁