趁住開學日我收工去左試新餐廳(其實根本無關係),地點係位於觀塘開源道既流水蝦。聽個名唔會知道係食燒烤放題。由於Openrice既資料實在係太少,等我寫個詳細少少既食評啦。餐廳細細間,一共十張枱,是日全場滿座。食物櫃分佈喺唔同角落,唔洗同人爭。一入到去就聞到好香烤蝦殼味,攪到我口水直流。任飲任食2.5小時,平日晚市黃金時段6到10點,成人每位$279再75折,另加一。仲送海鮮船同美國Prime級牛肉。叫得流水蝦,究竟係點玩法?原來係自己可以係魚缸度即夾即燒生猛大頭蝦。果然每個位隔離都係水缸,有大頭蝦喺度郁,自己用夾夾啲蝦上黎,服務員提示先放喺冰上面整暈佢,之後先燒,如果唔係佢會喺個爐上面彈出黎。又幾好玩喎!雖然啲大頭蝦細細隻,但係質感好好,仲有蝦籽食,連香脆蝦殼一齊食都得,我唔洗點醬食。首先服務員放低椒鹽蝦11隻喺個爐上面,雖然調左味,食落同新鮮蝦都冇乜分別。海鮮船賣相幾靚,有以下海鮮:扇貝兩隻:好鮮甜,又唔太韌,配蒜蓉好味鮑魚兩隻:非常鮮甜爽口大蜆兩隻同細蜆11隻:超鮮甜同嫩滑白鱔三塊:雖然細細塊,不過又彈牙又多汁,好味美國Prime級牛肉有:牛7塊::算嫩,兩塊圓嘅牛特別嫩口牛粒7粒

生猛大頭蝦

椒鹽蝦

海鮮船賣相幾靚,有以下海鮮:
海鮮船

扇貝兩隻:好鮮甜,又唔太韌,配蒜蓉好味
鮑魚兩隻:非常鮮甜爽口
大蜆兩隻同細蜆11隻:超鮮甜同嫩滑
白鱔三塊:雖然細細塊,不過又彈牙又多汁,好味
美國Prime級牛肉

美國Prime級牛肉有:

牛7塊::算嫩,兩塊圓嘅牛特別嫩口
牛粒7粒:好多肥膏,肉汁豐富,不過要咬
海鮮同肉類

除左以上食物,自助雪櫃有海鮮同肉類俾你自己夾,包括:

青口:都幾新鮮又唔韌
蜆:質素同海鮮船嘅差唔多,我哋主攻呢款海鮮
肥牛:牛味濃又唔算韌
豬肉:豬味濃又脆脆哋
豬肉,肥牛,蜆,青口

魷魚,秋刀魚,鯖魚,墨魚仔,章魚,豬肋骨,雞肉,唔同調味嘅雞翼,串燒,蟹柳,唔同種類嘅丸類,腸仔等
蔬菜,丸類,腸仔

當然都有蔬菜,包括娃娃菜,金菇,雞脾菇,啡菇,茄子,翠玉瓜,秋葵,粟米,蔥,金菇肥牛卷,另外仲有麵包,菠蘿。
自助炸物

自助炸物有六款:

蝦片:好香脆
魷魚圈:仲有少少脆,炸皮又唔過厚,可以
餃子
雞塊
春卷
炸雞
自助熱食

自助熱食有三款,包括
芝士焗西蘭花,大頭蝦,魷魚圈,蝦片

芝士焗西蘭花:可以嘅,唔洗燒就簡單有菜食,方便
大頭蝦炒麵:啲蝦就凍左
湯:唔知係乜湯
自助甜品,水果,沙律

沙律有獨立兜裝水果沙律同兩大兜沙律菜,隔離有提子乾。
馬卡龍

自助甜品原來有好多款:

馬卡龍:至少見到五款口味,包括士多啤梨,綠茶,雲呢拿,朱古力同檸檬,質素好好,外脆內煙韌,唔算太甜,層果沾都幾厚,喜出望外
日式和菓子:有兩款,都有豆沙餡,煙煙韌韌,都可以喎
泡芙:入面啲忌廉好滑,外皮都可以
朱古力手指泡芙
朱古力糯米糍:好濃朱古力味
包裝雪糕球:我第一次見呢款用膠袋包裝嘅雪糕球,有六款口味,包括桃,梛子,曲奇忌廉,榴槤,朱古力同豆腐。我全部都試過,基本上全部都好味,又好滑溜,個人最鍾意桃味。另外仲有一款細杯裝雪糕,不過得芒果味,味道似牛奶公司。

雪糕

水果有西瓜粒,蜜瓜粒,同哈蜜瓜粒,仲有原個水果如蘋果橙。質素正常。
水果,甜品

水果,甜品同大部份沙律都係一兜兜用有蓋膠盒装好,唔環保不過好衛生又易攞。
自助飲品櫃

自助飲品櫃有汽水,忌廉溝鮮奶,檸茶,各款楊協成,其他罐裝飲品等,最正係有多款包裝果汁,我哋只係飲呢隻,當中菠蘿西柚味最好飲。
包裝果汁

自助調味有6格。
自助調味

座位正常,服務都可接受。呢個地方有呢啲食物質素都幾驚喜,折咗每人唔洗$240,都係一次唔錯嘅體驗。不過油煙味重,抽氣要做好啲。
2021-09-01
$240 (Dinner)
生猛大頭蝦
椒鹽蝦