兩對同事夫婦拔車相助, 一呼百應, 八個人浩浩浩蕩蕩, 不怕艱幸, 排除萬難 (當天下著傾盆大雨), 到流浮山擦海鮮!連工包料$1,980, 每位盛惠$277我們先到附近"許照記" 買海鮮, 看見活蹦亂跳的海鮮, 開心極了!然後到"邦記" 加工,但稍嫌上菜比較急速, 攪到一檯都係, 又怕攤凍, 所以食得較急速鼓油王九節蝦, 惹味呀!食味清爽,加上肉質彈牙,每一啖都吃出蝦的鮮味大中班兩吃,炒班球都還有些腥, 肉質感欠爽口不夠咀嚼感油泡班腩 , 有點奇怪, 其實睇住佢現劏的, 但為什麼會腥? - 因為唔夠薑, 蔥去腥, 腥味重了一點?- 養魚的關係?- 水質, 飼料有變?心中疑問一大堆椒鹽班頭椒鹽炸, 脆漿較稀較薄, 輕輕地包著班頭, 鮮味得以保存, 個人應為比炒球好炸生蠔用美國筒裝蚝, 脆粉上得夠薄, 稍嫌不夠蚝味 是日無黃油蟹供應, 惟有選清蒸奄仔蟹, 蟹糕很多, 甘香, 層次感豐富, 蟹既肉質好甜美 豉椒炒蟶子滿滿一碟,味道方面,佢個獻同個汁份量岩岩好,食到豉椒和蔥炒香嘅惹味之餘又唔會太鹹,值得一讚!蟶子夠大,炒得啱啱離殼,味道重,肉質 嫩‧滑, 味道香濃又惹味,加上辣味十足, 下酒

連工包料$1,980, 每位盛惠$277

鼓油王九節蝦, 惹味呀!

食味清爽,加上肉質彈牙,每一啖都吃出蝦的鮮味

大中班兩吃,炒班球都還有些腥, 肉質感欠爽口不夠咀嚼感

油泡班腩 ,

有點奇怪, 其實睇住佢現劏的, 但為什麼會腥?

- 因為唔夠薑, 蔥去腥, 腥味重了一點?

- 養魚的關係?

- 水質, 飼料有變?

心中疑問一大堆

椒鹽班頭

炒球好

炸生蠔

用美國筒裝蚝, 脆粉上得夠薄, 稍嫌不夠蚝味

是日無黃油蟹供應, 惟有選

豉椒炒蟶子

之餘又唔會太鹹,值得一讚!

蟶子夠大,炒得啱啱離殼,味道重,肉質 嫩‧滑,

味道香濃又惹味,加上辣味十足, 下酒一流

椒鹽賴尿蝦, 我喜歡脆口的感覺

以椒鹽炸賴尿蝦,這種食法有避風塘風味,蝦殼皮身不難拆開又可食到蝦肉的爽,蝦殼似擋開了油份令炸過後的賴尿蝦肉入口不覺多油, 瀨尿蝦好大隻,而又多肉,最緊要係好新鮮,必食之選

汋生菜 是時候吃點菜蔬清清腸胃了

For more about today dinner and seafood, please feel free to read, enjoy!

2010-09-03
  • 豉椒炒蟶子