2018-06-01
呢日特登同老婆嚟呢間獲法國籃帶推薦嘅餐廳慶祝生日。餐廳有兩層,接待員安排我哋由螺旋形嘅樓梯上一層用餐,樓上燈光較暗,每枱都點有爉燭,氣氛浪漫。落order後待應先送上麵包籃,上枱時麵包係熱嘅,配上黑松露牛油,特别滋味。餐前小食:煙三文魚凱撒沙律嘅蔬菜新鮮爽甜,煙三文魚肉質鮮嫩,加上sauce及煙肉碎,美味健康!夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律,紅蝦新鮮,個sauce鹹鹹地帶有香蔥味,好味又特别。湯:蕃茄蘋果蟹肉湯,濃郁嘅蟹味同鮮茄味之間帶有清新的蘋果味,口感厚身幼滑得嚟飲得出有蘋果蓉,三種材料融和得嚟各有特色。黑松露花膠燉湯,用鷄熬製的湯底,以整片黑松露片帶出黑松露嘅香味,加上一大塊花膠,用料珍貴,好味又養顏,老婆好欣賞。前菜:海鮮鮑魚酥,鮑魚入味得嚟唔會韌,加上海鮮煮成嘅鮮味醬同酥脆的餅底,口感豐富味美。青檸雪芭,底層係蘋果粒同yogurt,加上味道鮮明的青檸味sorbet,refresh一下味蕾再食主菜。主菜:火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯,和牛喺侍應上菜時先喺我哋旁邊用火槍即時火炙嘅,食落鮮嫩,牛味濃郁,同牛肝菌味濃郁creamy嘅意大利飯係絕配!澳洲頂級牛柳配法國鴨肝,配以焗薯,用新鮮嘅
餐前小食:
湯:
前菜:
主菜:
澳洲頂級牛柳配法國鴨肝,配以焗薯,用新鮮嘅露筍、蕃茄同磨菇做配菜,牛柳表面煎得香口,入面嫩滑juicy, 牛味濃郁,鴨肝無筋,口感香滑亦唔油膩。
甜品:
抹茶木糠布甸,抹茶布甸口感綿滑,木糠香甜脆脆地,味道清新。
芒果奶凍,芒果新鮮奶凍幼滑,好味!
餐飲:
咖啡香濃幼滑,上枱時個奶係熱嘅,證明餐廳喺每個細節上都有用心,值得一讚!
整體嚟講,食材優質、食物美味、服務非常好、環境亦舒服,難怪能成為 法國籃帶推薦嘅餐廳!