2012-12-30 243 views
友人生日,要搵間有別於平時食開既日本野、泰國野同韓國菜,響openrice度搵咗好耐先搵到呢間好似幾好既地中海菜餐廳。Book咗7:30pm,等埋友人準時到達餐廳,一入去氣氛好好,微弱既光線,加上聖誕樹同其他燈飾,的確幾浪漫。入座後,跟友人商量後,決定叫好食既Octopus & Prawns Risotto、Dressed Crab、Tapas Platter、Steak Rossini,甜品就遲d再叫啦。同友人傾咗陣,先黎個麵包加個雜菜湯,包好夠暖,加埋個本身既醬,都唔錯,呢個麵包亦係我見過其他食評都話唔錯,的確,係唔錯。接著既菜色係Dressed Crab,蟹焗得入味,算係唔錯,但你話好好食咩,佢又唔係喎。第3樣野食係Tapas Platter,個Tapas有2個items同4個items揀,同友人唔係話好大食既人,只係叫咗2 items已經夠喇,秋刀魚同一個我都唔知係炸咩餅(因為唔係我揀既),老實講,本人對魚冇乜興趣,個炸咩餅亦冇乜特別,唔係太油,但亦唔會話今我印象難忘,好普通菜式。之後就我同友人最愛吃既Octopus & Prawns Risotto,Octopus & Pra

之後就我同友人最愛吃既Octopus & Prawns Risotto,Octopus & Prawns唔錯,個墨魚汁同我食過一釣上黎白灼墨魚汁冇得比,冇咁甜,但係呢個墨魚汁都有少少甜,餐廳既墨魚汁算係好好架喇。Prawns夠大隻,加埋個蝦頭,成隻幾靚,而個Risotto亦好有咬感,Risotto有咬感係一定要既,唔係就唔食好過,整體黎講,我最like呢個飯。

由於呢間餐廳冇水供應,我同友人食咗咁多野都有火少少口乾,所以就要咗一個Still Water,當然係要錢啦!!!
最後黎個Steak Rossini,有鵝肝個steak,鵝肝我少食,對上次食都係同呢位友人食飯,上次食既係較燶,口感就ok,而今次係一入口有即溶感覺,well,一個好既鵝肝應該咁先叫好食,但本人同友人覺得太肥膩,唔多like,但佢整實係好既憑良心講。但steak就差咗少少,太熟令到steak太硬,砌都砌到手軟。
食哂野,同友人傾咗陣,有個waiter已經問我地食唔食甜品,估到估到佢係想我地快d食完快d込啦,不過冇理佢,邊諗邊傾,傾多咗陣先叫Souffle。但係等既途中,要轉枱喎,我同友人當然冇問題啦,caption轉完後話送多個cheese cake我食,咁又的確幾好喎。藍莓cheese cake加雪糕,我只食咗個cheese cake,友人食埋個雪糕,另外個souffle都係配個雪糕,我試過一啖,都幾好食,唔太甜,唔會令人有好full既感覺,但由於我既食量細,所以其他全部由友人負責。

由七點半食到十點半,好耐冇食過餐咁耐既飯,但係傾計咪就係最好呢d餐廳囉!!!!
2012-12-18
Celebration
Birthday
  • Octopus & Prawns Risotto,Bistro's Souffle