2009-11-04 28 views
見到愉景灣個「秋日浪漫」宣傳咁勁,所以決定同蕃茄蛋入去睇睇加食嘢。一早已經預訂咗Zaks,同埋要求要睇到煙花嘅枱。去到時,都頗多人。我哋被安排坐喺室外,由於天氣唔係太熱,所以幾舒服。我哋叫咗:- Zaks Nachos with Chilli Beef - Fettucini Carbonara 飲品方面,我哋就叫咗:- Cappuccino - Ginger Ale - Orange Squash (後加) 兩杯飲品先上,據蕃茄蛋講,杯Cappuccino唔係太甜(曾經懷疑過係佢哋唔記得落糖),好彩蕃茄蛋平時飲開齋啡,所以絕對啱晒佢口味。而我杯Ginger Ale,根本好難唔好飲。兩款Main Course好快送到嚟,見到啲portion真係大得好緊要,連我同蕃茄蛋兩個唔係細食嘅人都有少少壓力。為咗唔想啲Fettucini凍咗之後會變到一嚿嚿,所以我哋先食Fettucini。出面好少見到有Fettucini配Carbonara嘅組合,但係食落一啲都唔錯。首先個蛋汁好香先,Creamy得嚟又唔會太稠,煙肉碎亦唔會過少,所以覺得好好味。同埋成碟Fettucini都整得好均勻,唔會有啲麪條

我哋叫咗:

- Fettucini Carbonara

飲品方面,我哋就叫咗:

- Cappuccino

- Ginger Ale

- Orange Squash (後加)

兩款Main Course好快送到嚟,見到啲portion真係大得好緊要,連我同蕃茄蛋兩個唔係細食嘅人都有少少壓力。為咗唔想啲Fettucini凍咗之後會變到一嚿嚿,所以我哋先食Fettucini。出面好少見到有Fettucini配Carbonara嘅組合,但係食落一啲都唔錯。首先個蛋汁好香先,Creamy得嚟又唔會太稠,煙肉碎亦唔會過少,所以覺得好好味。同埋成碟Fettucini都整得好均勻,唔會有啲麪條索唔到味。

到個Zaks Nachos with Chilli Beef,呢個嘅份量仲誇張,實在大得過份。啲Nachos又香又脆,第一啖擺落口時,真係好驚喜。同埋加咗Chilli Beef同少少cheese,令到成碟好惹味,簡直停唔到口。慢慢一路嘆住海風、一路食住啲Nachos,真係覺得好寫意。

最後加嗰杯Orange Squash,係因為見到好多人都有提及過而評價又唔錯,所以專登叫嚟一試。入口的確好新鮮,而且,以呢個價錢真係好抵。

其實原本諗住試Zaks嘅Pizza,但係無辦法,佢啲嘢實在太大碟,根本無可能再食嘢落去,所以惟有下次再試。而且,兩個人都只不過係食咗$300左右,食物有質素的同時,又可以食到飽飽,仲有對岸煙花比你欣賞,真係可以過一個好愉快嘅晚上。

一定會再嚟!
Zaks Menu
Zaks Nachos with Chilli Beef
Fettucini Carbonara
2009-10-17
$150 (Dinner)
Zaks Menu
Zaks Nachos with Chilli Beef