2017-09-02
平時食buffet都好難樣樣都食得哂,今晚來個半自助餐,一來價錢吸引,二來環境靚之餘,服務還好好。位於美麗華廣場6樓,交通方便,環境仲好靚,因為呢度也是歐陸氣派宴會場地,平時無活動時都有半自助餐供應,所以我地當然訂定位。餐廳環境優雅廣闊,很有空間感,果然做開宴會場地,周圍裝備佈置都充滿幸福感覺。也有Outdoor位置,同樣有埋地台位方便室外宴會用,而且我地早了點來,仲可以欣賞日落的迷人光線,到了晚上又有醉人夜景陪伴 ,真係好溫馨浪漫。半自助餐有自助沙律、頭盤、餐湯,之後有豐富的海鮮拼盤,接著是主菜,有7款選擇,價錢$268-368,連兒童餐都有,最後是甜品拼盤、咖啡/茶。自助沙律及頭盤不算很多選擇,但貴精不貴多,質素高且放得整齊乾淨,望到已經想食。火腿類的頭盤有齊5-6款,排得好靚,也有煙三文魚。沙律菜好新鮮乾淨,醬料有西式醬及芝麻醬,的確每款都想食,而我最喜歡食羅馬生菜配調好的各式沙律。另一邊是幾款調配好的沙律,多是以西式配搭,但有款螺肉青瓜就較中式,味道好好。生果類也有三款,全部都好甜好多汁。另一邊就放了一鍋南瓜湯,也是無限添。南瓜湯味道溫和又溫暖,微甜又順滑的湯配麵包很美味。但我
另一邊就放了一鍋南瓜湯,也是無限添。
沙律有少見的紅菜頭,清甜開胃;火雞片配橙也好清新,唔似食肉的膩感;螺肉配青瓜有麻油香。
海鮮拼盤
海蝦好爽口,青口大隻厚肉,兩者也不腥。松葉蟹腳也有4大件很豪爽,蟹肉一絲絲好鮮甜。
翡翠螺反而興趣不大,雖然好彈,但我發現沙律吧有已起肉切片做成的中華沙律,但美味又食得方便。
法式燒乳豬配法國血橙燒汁
配菜不用沙律,用中式炒菜原來都好夾,感覺貼近港人口味。
美國頂級肉眼扒(10安士)
薯條也保持得香脆,不會被肉汁浸軟。
甜品拼盤
最好味都是藍莓芝士蛋糕,芝味濃重又滑溜,餅底又香。而朱古力布朗尼蛋糕也好味,難得仍加入合桃增加口感。