2023-04-09
好浪漫!真係好浪漫!一間法國半私房菜餐廳,配上今季 【法日Fusion】主題,加上live band及手繪甜品、維港夜色,真係好享受嘅一餐!環境一出電梯就被壁畫吸引,原來係餐廳的手繪師一筆一筆畫上,而門口牆身仲掛上朱古力手繪紀念圖,負責人話餐廳與業餘陶瓷藝術家合作,能夠客製化擺設與甜品碟創作,真係好有藝術性!室內地方充滿歐式風格,紅式梳化配上大型水晶吊燈,加上維港景色,真係坐得好舒服!以為法國菜份量會偏少,所以和朋友將 7courses 加錢升級正宗鵝肝做 8 courses ,估唔到份量十足,仲有少少食唔晒!餐前小點 【日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎】兩者都口感一流,特別喜歡拖羅配芒果莎莎味道,超有驚喜,估唔到可以咁夾!酸酸甜甜作為餐前小食很不錯!醒胃菜 【油甘魚花苞】另一個幾鍾意嘅菜式,油甘魚配上蕃茄仔同柚子,食完覺得好fresh!!! 原來魚生配上可以咁好食! 湯 【椰菜花鮮蠔周打湯伴櫻花蝦 / 龍蝦湯】周打湯蠔味出眾,配上䓤油及櫻花蝦,口感又有另一層次龍蝦湯飲得出是真材實料,濃厚的龍蝦味,好香好香前菜【炙燒 牡丹蝦】炙燒過的牡丹蝦油脂味濃,脆片用西米及明太子製成,配上龍蝦汁
餐前小點 【日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎】
醒胃菜 【油甘魚花苞】
湯 【椰菜花鮮蠔周打湯伴櫻花蝦 / 龍蝦湯】
周打湯蠔味出眾,配上䓤油及櫻花蝦,口感又有另一層次
龍蝦湯飲得出是真材實料,濃厚的龍蝦味,好香好香
前菜【炙燒 牡丹蝦】
炙燒過的牡丹蝦油脂味濃,脆片用西米及明太子製成,配上龍蝦汁,口感非常突出
中主 【凍天使面撈白松露油鱈場蟹腳黑魚子】
未試過這種天使面製法,白松露油很香,蟹腳黑魚子略帶咸味,都幾特別,清清地一道!
追加 【正宗鵝肝】
差不多一個手掌大的鵝肝,再加黃梅醬汁、紅椰菜及以檸檬做base嘅蜜餞明太子,吃完絲毫没有油膩感!
主菜 【海苔盲曹雲石魚卷】
好特別的一道,盲曹魚用海苔捲起,不單賣相吸引,而且没有腥味,反而添上一種日式口感,配上推介的白酒,味道更特出!
甜品 【綠茶及芝麻 mousse配上創意朱古力手繪】
濃濃的綠茶及芝麻mousse食到停唔到口,不是死甜那種!而且我真心佩服佢用朱古力將我給的相片繪畫得好神似!原來係出自餐廳手繪師嘅手筆,而佢都係負責電梯前牆身壁畫㗎,真心欣賞!
後記:
除咗味道之外,每一位工作人員都好友善,每次上菜都會細心介紹,推介的酒類都能配合每一道菜,而且週末仲有 live band!真係好值得再去嘅一間!