2018-06-08 197 views
☔️雨天的浪漫就是約個好友食餐飯。🤗chalet🏡開在荃灣街頭的西餐店,早有聽聞,網上好評如雲,一早book左位,同個好耐冇見的靚女撐下枱腳,傾下計。🤗 因為餐廳樓上大厦裝修搭左棚架,遮住了chalet的門面,入餐廳前的感覺不是太良好,有d擔心餐廳受棚架影響,正在心有疑慮時,侍應熱情的招呼我地入坐外間的高枱位,仔細望下,環境布置得令人很舒服,絲毫不被出面影響,格調雅致,氣氛浪漫。 的確系一間精心打造的小木屋,充滿歐洲氣息。侍應非常禮貌的向我們介紹當日菜式,仲十分主動送上兩杯水。👍 我地入坐時,客人三三兩兩,隨住天色漸暗,幾乎full house 😅,真系仲以為搭左棚架會少客添。Menu 系兩塊木板,好型💃🏻同小木屋好襯。我點左帝王蟹餅配蛋黃芥末醬頭盤質素不俗,雖然可能是用罐頭蟹拆成,因為有少少腥味,但都保留左蟹味,襯埋蛋黃芥末醬,令人胃口大開。朋友點左忌廉芝士茄子卷好特別的茄子卷,口感相當豐富,充滿芝士忌廉的綿密同香滑。十分醒胃。接落黎,系是日餐湯😼朋友就點左周打蜆湯超級多料,只系聞已經好吸引我點左南瓜湯南瓜忌廉十分creamy ,配埋新鮮熱辣的餐包,令人滿足。每一道菜,侍應都好禮

☔️雨天的浪漫就是約個好友食餐飯。🤗
chalet🏡

Menu 系兩塊木板,好型💃🏻同小木屋好襯。

我點左帝王蟹餅配蛋黃芥末醬
帝王蟹餅配蛋黃芥末醬

朋友點左忌廉芝士茄子卷
忌廉芝士茄子卷

接落黎,系是日餐湯😼

朋友就點左周打蜆湯
周打蜆湯

超級多料,只系聞已經好吸引

我點左南瓜湯
南瓜湯

南瓜忌廉十分creamy ,配埋新鮮熱辣的餐包,令人滿足。

每一道菜,侍應都好禮貌咁幫我地清理餐具🍴,小木屋的質素又提高了,印象分又增加左,今時今日的服務態度真的系重要的,也系呢種感覺先至比到人覺得響呢度食飯系享受,同時先有心情欣賞佢既環境同氣氛,所以我地兩個女仔撐枱腳,一樣糸感覺咁浪漫🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷
主菜方面
我地揀左黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫同煙燻法國白春雞配南瓜蓉

菜名非常長,內容也不簡單

牛肝菌就食得多,這個發到咁大既牛肝菌泡沫我就第一次食,好似漢堡咁,見到個樣已經好開胃,泡沫增加左食物口感的香滑,大啡菇已經好細心咁被切開方便我一地食。
黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫

轉眼工夫,呢道濃郁黑松露菌味的意大利飯我地已經食得差不多,估晤到佢份量都幾滿足,米飯同大啡菇牛肝菌加上泡沬的組合,系色香味俱全的,做到高級餐廳的要求,令我地大贊chalet臥虎藏龍,不簡單!

另一道主菜隆重登場

佢造型系一隻巨大的水滳型玻璃罩,入面煙燻焗住春雞,朦朧中若隱若現,好有法式浪漫的情調,侍應替我地拎開玻璃罩,一陣混合著煙燻的烤雞香味撲鼻而來⋯⋯
煙燻法國白春雞配南瓜蓉燒烤汁

一溜煙的速度,睇住煙霧散去,烤春雞盡現風華,燒烤汁已經均勻擦好,另有准備一杯,晤夠自己可以再淋。

雞肉好鮮嫩,晤鞋,啖啖肉,整個造型同味道都十分高level ! 好有特色,呢道菜真的要大贊👍

食完主菜,最後系甜品
是日甜品系香蕉布甸同意大利奶凍
我地又一齊share

甜品碟上有用朱古力同果醬紋描的花,精緻得令人心情大好,真糸好喜歡🤗

香蕉布甸又系一個驚喜,果種厚實而不膩,香濃而不淛的口感,非常值得一試!似啖啖食緊香蕉,又其實系布甸😲厲害👍
2018-06-04
$269 (Dinner)
帝王蟹餅配蛋黃芥末醬
忌廉芝士茄子卷