2018-02-06
呢排天氣好凍, 食咗好多餐邊爐, 男朋友今日就book左呢間fine dining嘅西式法國菜, 話燭光晚餐咁話❤喺上環e出口街過去5分鐘左右~呢到環境好浪漫, 二人世界最適合。伴住杯wine摸下酒杯底傾下計。係幾sweet嘅。 唔講唔知呢個係廁所嚟。食法餐一定要伴酒😂西方料理同葡萄酒注重1+1大於2嘅味覺加乘, 用葡萄酒將食物本身嘅味道帶出嚟。Starter我地叫左parma ham拼盤。呢個係西班牙嘅黑毛豬, 熟成嘅時間係關鍵, 問侍應佢話分別係42個月同11個月。parma ham食落咸香帶點甘甜, 十分濃香。呷一口紅酒再食, 將parma ham嘅味道提升到另一個層次。main dish叫左呢個鵝肝法國煎蛋波特菇燴飯。因為冇鵝肝, 所以用蠔嚟代替。個煎蛋一上已經好香😂但佢成個feel係好似, 梳乎里咁樣, 外皮香滑, 內層好軟熟有少少入口即溶咁襯熱食係唔錯。至於個蠔risotto都好好味。調味同口感都係上乘之選。呢個配白酒都一流。另外仲叫左燒雞。因為冇雞脾所以上雞胸, 所以肉身有少少鞋, 不過配返佢自家製嘅芥辣汁, 整體嚟講都合格。總括而言今次都係一個幾滿意嘅fine dini
喺上環e出口街過去5分鐘左右~
唔講唔知呢個係廁所嚟。
至於個蠔risotto都好好味。調味同口感都係上乘之選。
呢個配白酒都一流。
總括而言今次都係一個幾滿意嘅fine dining體驗, 日法fusion菜幾得意, 情人節可能同男朋友再嚟過燭光晚餐