2019-01-16
今日係同女朋友慶祝2週年紀念,我就上網搵佢喜歡食既德國菜,作為我地慶祝2週年既晚餐,點知比我搵到間係佢番工既附近有間德國餐廳,咁就好啦,接左佢收工就可以帶佢過去,間餐廳名好搞笑,叫夏娃,同德國菜係完全扯唔上關係😂。唔理佢啦,總知睇完網上既食評都話佢唔錯,就一於試下啦,如果係中伏既話最多都係比女朋友鬧餐死姐😅我地叫左2款主菜同埋杯啤酒:德國招牌咸豬手,西班牙脆皮燒乳豬,本身都覺得慘啦,叫左2樣都係肉類,搞到試唔到其他菜式,但冇理由要麻煩人地cut單嫁,所以焗住都要食晒佢。德國豬手份量真係好大,金黃色既脆皮,粉紅既肉,起初我重以為係餐廳整得唔夠熟,但女侍應向我解釋並不是不熟,而係德國豬本身既顏色就係粉紅色,佢解釋餐廳係用慢煮既方法去處理豬手,然後再用高溫去焗隻豬手,所以個外皮焗到卜卜脆,肉質嫩滑,但因為份量實在太多啦,所以食到一半就打包左先,因為我地重有隻西班牙乳豬🤧當乳豬出來既時候,我就放心啦,原來佢既份量唔太大份,我同女朋友都可以岩岩夠食得哂,乳豬個皮燒得好薄身,肉質比起豬手更加滑,所以好快比我地食哂😆,其實一路食,一路飲德國生啤真係好過癮,食到口乾乾,飲番啖啤酒🍻經過今次食肉戰之後,
我地叫左2款主菜同埋杯啤酒:
德國招牌咸豬手,西班牙脆皮燒乳豬,
經過今次食肉戰之後,我決定下次過來時候,唔再叫咁多肉食,但德國生啤,我一定會keep住飲