2009-09-12
友人特別安排一整天的行程, 同我周圍去及補祝生日 (放假真係好可以去街街) ~~~之前在The Flying Pan page 已寫了景點一的Ngong Ping 360 "糖蔥餅", 及景點二愉景灣’s The Flying Pan的day breakfast.景點三山頂乘纜車, 原本友人預訂了一間餐廳食浪漫的晚餐, 但太大風喇, 所以無緣食浪漫的一餐. 不過, 我已好感激佢為我計劃豐富的一天. 景點四改食菓一道, 這間標榜健康食物, 所以餐牌上的都比較健康的, 而且跟餐的菜也較多餐牌更有卡路里標明每樣食物所以含熱量..可以讓我地班食肉獸平衡下~~~香草檸檬烤雞胸伴鮮芒果配紅糙米飯– 友人好怕食雞胸, 因為怕 over cook. 但佢話這雞胸好嫩, 煮得剛剛好. 而D醬汁亦好夾塊雞胸. 哈哈, 食這餐仲可食生果添. 買相仲好好咖 ~~~ (我特登叫這餐比佢睇下這幾大碟, 哈哈哈哈) 注意, 如果芒果唔係季節的話會好"酸" 的.香橙蕃茄蒜蓉汁板燒雞扒紅糙米飯 – 而我鍾意食紅糙米飯, 所以亦叫雞扒飯…這蕃茄酸酸甜甜又開胃又好味. 蒜蓉汁又唔會太重而cover 蕃茄味. +$18轉為餐
景點三
景點四
注意, 如果芒果唔係季節的話會好"酸" 的.
+$18轉為餐
餐包 -- 自製合桃提子包, 熱辣辣的又軟棉棉. 好好味
餐湯 – 南瓜湯, 好濃仲飲得出南瓜味, 唔係水汪汪, 而他們的西式湯有一定的水準家
甜品 -- 果湅或糖水 (本人唔鍾意果湅), 而每次都好期待他們的不同款式糖水, 因為他們的糖水好足料又唔太甜.
餐飲 – 熱黑芝麻豆漿, 不用加糖都好夠味, 又健康D.
P.S. 本人覺得這裹的飯好食過麵.
雖然無山頂浪漫晚餐, 但一齊食健康餐也不失為一個好選擇!!! 倆人一齊食乜都好溫馨. 不過, 我要努力咁找另一人可陪伴我周圍食了.