2016-09-14
有朋友搬新屋,走左過去賀搬遷之餘仲要出下力幫下手到左夜晚餓啦,終於可以吃飯。附近多數都係賣中藥,唔係就住宅,終於見到間Bar & Restaurant,走入去,吃個晚飯入到去,見到BAR檯,側邊有樓梯,原來下層樓係Bar,我地搭Lift上去,先係一間restaurant入面佈置好似家庭式,水吧佈置得好似屋企開放式廚房咁有D座位好似梳化咁,有Cushion,加上燈光好柔和,光調比較暗,係一間好有情調既餐廳,檯上仲有蠟燭,今晚即是candlelight dinner我們點下餐後,侍應隨即送上餐包,配有牛油,一種是圓扁身,內裡比較軟。另外兩種就硬脆,深啡色的聞上去很香咖啡味,但其實吃上來沒有太多咖啡香;另一個杏色的,像千層酥的樣子,但比千層酥硬身,卻比深啡色那個餐包軟脆我們先點了個Caesar Salad ($88)看到2塊大葉,還有2塊barcon的,上面放滿Parmigiano同白魚絲,下面還有一堆已切細了的菜塊,混著細細粒蒜蓉麵包粒和沙律醬菜都好新鮮,但不重草青味。醬汁不會太多,剛剛好,而且麵包粒依然是脆的,好香蒜蓉味道食落以為那兩塊barcon是煙肉乾,一問之下原來是魚乾,口感比較硬
到左夜晚餓啦,終於可以吃飯。
附近多數都係賣中藥,唔係就住宅,終於見到間Bar & Restaurant,走入去,吃個晚飯 入到去,見到BAR檯,側邊有樓梯,原來下層樓係Bar,我地搭Lift上去,先係一間restaurant
入面佈置好似家庭式,水吧佈置得好似屋企開放式廚房咁
有D座位好似梳化咁,有Cushion,加上燈光好柔和,光調比較暗,係一間好有情調既餐廳,檯上仲有蠟燭,今晚即是candlelight dinner 我們點下餐後, 侍應隨即送上餐包,配有牛油,一種是圓扁身,內裡比較軟。
另外兩種就硬脆,深啡色的聞上去很香咖啡味,但其實吃上來沒有太多咖啡香;另一個杏色的,像千層酥的樣子,但比千層酥硬身,卻比深啡色那個餐包軟脆 我們先點了個Caesar Salad ($88)
看到2塊大葉,還有2塊barcon的,上面放滿Parmigiano同白魚絲,下面還有一堆已切細了的菜塊,混著細細粒蒜蓉麵包粒和沙律醬 菜都好新鮮,但不重草青味。醬汁不會太多,剛剛好,而且麵包粒依然是脆的,好香蒜蓉味道
食落以為那兩塊barcon是煙肉乾,一問之下原來是魚乾,口感比較硬而乾身,但味道不會像般我們吃的煙肉乾鹹 U.S. Prime Rib Eye 10oz ($298)
美國頂級肉眼扒,叫了五成熟,上檯了,一D都唔薄,面上一格一格網紋,唔講咁多,認真要試試先! 肉眼扒配菜有兩小薯蓉,非常有牛油香,好creamy,薯仔味重,超級好味! 還有一大香菇,上面一小菠菜,菇非常的香,易切易咬,再加上菠菜有點油香,兩者配合,素得來不單調
切開,見到裡面嫩嫩紅肉,血水不多,柔軟不韌,吃到裡面鮮牛肉味之餘又嚐到外面微微燒香牛肉味 調味另有一小碟,有海鹽、炸蒜、香蔥,不過妹豬認為吃原汁原味最好
Finger Potato with Gouda Cheese ($58)
法國高級餐廳常見配菜 - Finger Potato,先用牛油煎香,再加入香蔥、Gouda Cheese等等去焗,之後再作簡單的調味 愛吃芝士既我,非常期待,Finger薯細細粒,混著焗芝士,一口一個也可,但我選擇切片吃,可以感受到薯仔被煎香的外皮,裡面滿滿的薯肉 Iced Latte ($42)
幫朋友搬屋了,累到要飲番杯咖啡提下神
點了杯凍Latte,糖漿是另上的,按自己喜歡甜的程度再加,面頭有層泡泡,好綿滑
侍應雖然不多,但服務依然到位,不時會問問你有冇其他需要,收碟也非常快手,連結單後離座都非常有禮貌安送離開 總結這裡高級西餐,不論食物、環境、服務都達到一定的水準,而且非常愛這裡的佈置情調,反下了非常好的印象