2018-07-21 196 views
約左朋友今晚出旺角聚會,揀左呢間DOUX晚餐,因為之前黎過食甜品,覺得環境,食物同服務都唔錯,所以決定黎試下晚餐。整間餐廳好有格調,四周擺放左d花樽,氣氛浪漫,用黎影相打卡都唔錯。Order左個三文魚沙律做前菜,煙三文魚又香又嫩,唔會太鹹。個沙律菜好新鮮,加了黑醋汁 ,入口十分清新。青口香檳忌廉汁意粉嘅味道卻非常唔錯, 嬌小可愛嘅藍青口夠鮮甜,而香檳忌廉汁濃郁香口,意粉食落煙韌有口感,每條意粉都沾到醬汁。小食拼盤,有炸雞塊,芝士條,芝士薯條同炸蝦,見到已好經嘩一聲,大家都同小朋友一樣,鍾意食煎炸野呢個係Deluxe House burger,burger嘅麵包鬆軟,外層烤到脆脆地,帶有陣陣嘅牛油香。而和牛漢堡入口充滿肉汁,一咬落去啲肉汁就慢慢咇出黎。配埋新鮮嘅番茄生菜,非常之夾。仲有嗰塊大芝士,口感豐富起黎之餘,味道嘅層次亦有所提升,美味無窮。此外佢有個秘製嘅醬汁,甜甜地,有洋蔥味,好好食。仲有炸薯條,係幼身薯條,感覺冇咁漏。呢個薯條食落唔會話太鹹,亦唔需要點茄汁,都覺得好好食。而且炸到脆卜卜,但又保存到薯條內裏嘅軟度。呢度係4杯野飲,包括Coconut lavender lemona

三文魚沙律

青口香檳忌廉汁意粉

Deluxe House burger

呢度係4杯野飲,包括Coconut lavender lemonade,
Molecular starry drink,
Orange mango iced tea同
Umeboshi watermelon soda,豬飲嘅lemonade,真係有薰衣草味,甜甜酸酸幾開胃。

Coconut lavender lemonade Molecular starry drink Orange mango iced tea Umeboshi watermelon soda

呢到嘅甜品真係好精緻,我地成晚偷睇隔離叫左咩,真係有衝動想影相,哈哈。最後我地叫左個甜品Matches,呢個火柴盒,賣相可愛,火柴盒包住左個檸檬味蛋糕,蛋糕中間嗰層夾住咖啡味嘅mouses,火柴盒下面有d朱古力餅碎。隔離有2枝火柴,係杏仁味嘅曲奇餅,味道剛好,唔會太甜。

Matches

三文魚沙律