2024-06-05
今次嚟到尖沙咀北京道1號嘅餐廳真係驚喜連連!菜式唔單止色香味俱全,創意絕對係一流!等我同大家分享我食過嘅幾款菜式同酒水。🍽TUNA TARTARE | blue fin tuna, avocado, olive, cucumber, anchovies 呢碟前菜非常開胃!新鮮嘅藍鰭吞拿魚搭配牛油果、橄欖同埋鯷魚,入口滑嫩爽口,酸鹹味道令人回味無窮!FRITTO MISTO | squid, prawn, aioli 🍤 酥炸海鮮拼盤:魷魚、大蝦,炸得恰到好處,外脆內嫩,一啖下去海鮮鮮甜味十足!搭配埋檸檬蒜泥蛋黃醬,更加增添風味!VULCAN | tomato sauce, mozzarella, ham, mushroom[ vulcan shape 火山形 ]🍕 火山形薄餅:番茄醬同馬蘇里拉芝士搭配,一般都好美味,但加埋煙燻普羅沃拉同火腿,令味道更加豐富!侍應會係食之前將番茄汁倒落薄餅到,形狀似火山嘅設計仲帶出咗啲玩味,好有趣!HAHAHA | burrata, raw red prawn, lime🧀 未上檯之前已經好期待,好重海鮮味, 鮮嫩牛布拉塔芝士,搭配生紅蝦同青檸,清新爽
🧀 未上檯之前已經好期待,好重海鮮味, 鮮嫩牛布拉塔芝士,搭配生紅蝦同青檸,清新爽口,味道層次分明,好有創意!
🍹 雞尾酒都非常新穎~
UNICORN | RUM, STRAWBERRY, PINEAPPLE, LIME, COCONUT & SOYMILK CREAM
Unicorn嘅酒味香濃,搭配莓果、菠蘿、青檸同椰子奶,清爽又帶有一絲甜味,夠迷人!
FICO NEGRONI | GIN, FIG, SWEET VERMOUTH & COCONUT-WASHED, CAMPARI
Fico Negroni以無懈可擊嘅配搭,帶有一絲淡淡無花果香,令人回味無窮!
今次嘅晚餐體驗我覺得絕對係一次難忘嘅味覺之旅,餐廳環境雅緻,更可以一覽維港嘅景緻,絕對係你收工同朋友食餐飯飲下小酒嘅好地方!👌🍽🍹
Vesu Pizza Bar
地址
尖沙咀北京道1號北京道一號30樓
30/F, One Peking, 1 Peking Road, Tsim Sha Tsui
營業時間
星期一至四11:30 - 00:00