2021-08-02
由於媽媽好鍾意飲茶,我成日都想帶她嘗試不同的酒樓,剛巧見到荃灣中染大廈有間裝修幾特別的酒樓,所以就決定去試下。首先店內的燈光就比較暗,座位都ok好坐既。但飲茶最重要既水滾就做唔到,沖左幾次茶d水都係唔熱既,好可惜!我地點了4碟點心,有金黃流沙包、炸鮮奶、麻辣燒賣同酥炸多春魚。流沙包,咁多碟點心,係得呢款係熱辣辣送上,所以都ok既。炸鮮奶,完全唔熱,味道普普通通。雙拼麻辣燒賣,有兩粒正常燒賣+兩粒麻辣,麻辣個款係幾好食同幾特別,因為無係其他酒樓見過同食過,至於正常個款就正正常常,唔特別好食,亦都唔係難食。酥炸多春魚,d魚腥腥地,同埋碟野唔夠熱。服務方面係有d麻麻地,我地交點心紙比其中一個女侍應,因為她一收下點心紙就走去執枱,所以我地一直留意住究竟幾時先將我地張點心紙拎去入單,結果見到她執左兩張枱,再幫兩枱客加埋水先走去入單,成件事糾纏左10幾20分鐘先見她將張單交比其他人入單,希望員工方面可以留意下這一點。咁靚咁新式裝修既酒樓,但配上唔多好食既食物質素同麻麻地既服務態度真係非常可惜。
流沙包,咁多碟點心,係得呢款係熱辣辣送上,所以都ok既。
炸鮮奶,完全唔熱,味道普普通通。
酥炸多春魚,d魚腥腥地,同埋碟野唔夠熱。