2010-07-10
最憎排隊食飯所以早兩個禮拜已經訂好枱黎同家人試新野~~ 訂6:30去到門口已經排緊小龍, 核對左資料RECEP姐姐好友善甘帶我地入座...哈哈SURPRISE有窗口坐!開頭以為入面好大添, 原來係一個小偏廳大細" 唔係太嘈爸爸媽媽都坐得舒服.今日點左... 海南雞飯海南雞脾飯肉骨茶海鮮喇沙個廚甘出名實係吸引好多人黎試,睇到D食評甘懸殊一定係有個性菜色又無味精以致有兩極香港人意見. 我個人好鐘意先了解食物先放野入口, 甘先能夠感受煮者是否用心創作. 以下資料係我食之前拉左個黃衫男職員問從而得知"阿廚原來係後生新加坡人架, 佢煮既雞反原來係用左香茅, 紅蔥, 南薑, 斑蘭葉等煮成; D米原來特別MIX左幾款(泰國新+舊米; 絲苗米) 做到粒粒分明又唔油.海南雞飯- 味道好好, 個雞胸好有肉...食兩嚿雞皮還可, 太肥太多就.....海南雞脾飯可能係大陸農場既關係比較細隻.不過要等既原因原來係新鮮即ORDER即起骨, 甘樣可以留住肉汁. 廚窗外, 如細心睇到師傅手起刀落去拆骨既功架, 無一不嘩然 而肉骨茶則係我平生第一次飮(阿媽以前叫人飲果D勁臭架) , 呢個沙鍋大細適中小小既中草藥
今日點左...
海南雞飯
海南雞脾飯
肉骨茶
海鮮喇沙
海南雞脾飯可能係大陸農場既關係比較細隻.
而肉骨茶則係我平生第一次飮(阿媽以前叫人飲果D勁臭架) , 呢個沙鍋大細適中小小既中草藥味聞落己經好舒服, 望落去舊排骨好冧颜色好入味, 飮落去清嘅唔苦, 真係好好味!! 原來呢種係馬來西亞式風味, 藥材有當歸, 北祈, 杞子, 甘草...習明目補氣於一身.
至於LAKSA 更是家人讚口不絕的, 大家坊間吃的不論甚麼正宗與否也一定吃過, 無一不是開粉, 水汪汪就是味道似沙嗲汁開. 這個海南少爺LAKSA真係誠意之作, 個湯底係"傑"身, 見到材料落足本, 就連米粉呢種難黏汁既麵種都難唔到佢. 好惹味, 飮哂D湯都唔會口渴!! 自家秘製炒成既BASE真係有HEART~
I saw so many people outside while i get out from Haninan, omg
有空再和朋友試試...