2018-12-08 108 views
平日晚上去到尖沙咀海港城入面嘅藍象餐廳食飯,去到好驚喜,因為入邊有好多位置都會望到海景。而且位置寬躺,可以同朋友慢慢傾計食泰國菜。以海港城來講,價錢都非常之合理。我哋二人叫咗四樣菜色,埋單大約係$600左右。首先上嘅係椰奶青檸汁帶子沙律,非常足料,帶子既新鮮又多。仲有薄荷、芫荽,份外開胃。跟住就有炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁,豬頸肉肉質鬆軟,烤得剛剛好,加上泰式辣汁,唔會太滯。主食就叫咗菠蘿雞肉炒飯,份量非常之多,有好多菠蘿肉、提子乾、腰果,好正宗。最後叫咗甜品—黑白糯米飯配泰國芒果,非常推介呢一個甜品。糯米飯整到細細舊好似壽司咁,分量剛剛好,仲有朱古力雪糕。

椰奶青檸汁帶子沙律

炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁