2021-02-08
行過當文歷,總會俾佢嘅香港特色甜品吸引。今日拎住海港城Dining B coupon,終於來試一試佢嘅甜品。每件甜品差唔多都要$65,價錢偏貴。可能因為coupon就來到期,好多人排隊。叫咗冬瓜盅,菠蘿包和檸檬茶。外賣返屋企當甜品,檸檬茶已經散左,所以冇影相。冬瓜盅味道一般的,朱古力皮不會太甜,有淡淡的奶味。香茅慕絲唔係太食到,班蘭味是有的,整體來說,可說是有趣,以甜品來說,味道略嫌太淡。相比之下,菠蘿包除了賣相好看,味道亦十分出色。上面標題是餅店對蛋糕的描述,有幾樣我也不清楚是什麼。不過每一口咬下去,都感到層次非常豐富。上層是軟綿綿的,𡁻𡁻下會滲出熱情果的香氣,偶然會咬到熱情果核,脆脆的。當上層的慕絲融化掉,剩下椰絲,需要再花一點時間咀嚼。正因如此,口感層次豐富。總結, 60多元一件蛋糕,價錢略貴,但份量是十足的。用上coupon,也挺划算。
外賣返屋企當甜品,檸檬茶已經散左,所以冇影相。