2024-11-14
將軍澳海旁嘅餐廳出名chill,最近經過一間台式串燒店小野人KOKA,被佢地既串燒香氣吸引左,決定入去試試佢。一入到餐廳,佢地既裝修已經吸引住我,精緻而又舒適既環境,非常之乾淨,無普通串燒店既油煙瀰漫感。每一枱都有一個小鐵爐,就算叫幾多野食都唔怕攤凍左。我地嗌左一堆串燒,揀左幾野我覺得特別出色既同大家分享下。墨西哥烤玉米好獨特嘅風味,沙律醬同辣椒粉令呢個粟米變得更有層次,食落甜辣,好開胃。厚切牛舌芯牛舌芯切得厚,口感超嫩滑,入面啲肉汁好豐富,牛味都幾重,鐘意食牛舌一定要試下。烤脆雞皮雞皮烤得好香脆,鹹香適中,送酒一流。台灣小香腸我最愛既台灣腸,食落甜甜地,爆多汁,同台灣食既味道一樣。Q彈大魷魚我個人極力推薦,大魷魚夠Q彈,嚼勁十足,最重要佢個味道調得好好味。蒜蓉烤生蠔【必點推薦】生蠔好鮮甜,蒜蓉嘅味道提升咗佢嘅鮮味,的確係必點之選。蒜蓉烤茄子【人氣推薦!】呢個蒜蓉烤茄子真係香到不得了,軟滑入味,難怪咁多人推介!夏威夷烤菠蘿大大塊燒菠蘿,甜酸適中,用嚟解膩一流。糖烤牛奶方包鐘意食甜野既人必點,方包燒到外脆內軟,甜甜地超好食。小鐵鍋蒜蓉金針菇金菇索哂蒜蓉汁,勁香,食落口感爽滑,份量亦十足,
墨西哥烤玉米
厚切牛舌芯
烤脆雞皮
雞皮烤得好香脆,鹹香適中,送酒一流。
台灣小香腸
我最愛既台灣腸,食落甜甜地,爆多汁,同台灣食既味道一樣。
Q彈大魷魚
蒜蓉烤生蠔【必點推薦】
生蠔好鮮甜,蒜蓉嘅味道提升咗佢嘅鮮味,的確係必點之選。
蒜蓉烤茄子【人氣推薦!】
呢個蒜蓉烤茄子真係香到不得了,軟滑入味,難怪咁多人推介!
夏威夷烤菠蘿
大大塊燒菠蘿,甜酸適中,用嚟解膩一流。
糖烤牛奶方包
鐘意食甜野既人必點,方包燒到外脆內軟,甜甜地超好食。
小鐵鍋蒜蓉金針菇
金菇索哂蒜蓉汁,勁香,食落口感爽滑,份量亦十足,四個人食一份都夠。
KOKA小野人 - 重慶酸辣粉【人氣推薦!】
要小心,因為佢地個酸辣粉都幾夠辣,對於食開辣既我就啱啱好,唔係咁食得辣既朋友記得叫佢小辣。
日本梅酒蘇打
梅酒蘇打大大杯,清爽又抵飲。
經過呢到既朋友不彷過去chill一chill啦~
小野人KOKA 📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G25A號舖
#沙田美食 #聚會好去處 #香港餐廳 #必試推介 #香港串燒 #性價比 #台式串燒