2020-11-01 271 views
前幾日同朋友慶祝生日,梗係同佢食返餐好㗎啦!去咗灣仔搵高級日本餐廳,我哋嗰日太遲book位所以冇坐到吧枱,雖然冇得見到啲壽司師傅點樣整壽司,成個環境都好寧靜好舒服。我哋就嗌左一個二人餐,前菜係螺,食落去味道唔會好濃,好適合開胃。之後就梗係呢個主打嘅刺身啦,佢用咗秋葉來做主題,除咗有秋葉配搭之外成個顏色都配搭得好好。啲刺身食落去都好新鮮,非常之享受。之後當然有三貫壽司啦,壽司飯整得啱啱好,唔會好硬或者太軟,而且壽司都係暖暖地,米飯入邊嘅醋好入味。二人套餐入邊亦都有和牛,食落口真係有入口即溶嘅感覺,而且個醬調得好好味,雖然好濃但係又唔會好黏身嗰種。而且肉質脂肪比例分配得好好,唔會覺得好油膩。對我來講最有驚喜嘅就梗係佢呢個海膽蒸蛋啦!首先佢想嘅海膽好鮮甜,唔係好好苦嗰種。而且個蒸蛋蒸得啱啱好,入面好足料。而最後嘅晚餐當然附送左甜品啦,佢嘅紅豆雪糕食落去牛奶味好重,而且個梨都好甜!