2024-06-26
一家人去食飯,揀咗就近沙田市中心嘅星海會,佢喺萬怡酒店入面,勁方面,我哋喺沙田新城市廣場行完街,隔籬就係啦。招牌白胡椒蟹平時炒薑蔥蟹就食得多,白胡椒蟹真係第一次食,佢嚟嘅時候將啲醬汁淋咗上去隻蟹度,白胡椒味超級濃,加埋蟹味又香又有少少提神。不得不讚呢個真係佢哋招牌菜式,隻蟹超級多肉,係名副其實嘅肉蟹,實滴滴嘅蟹肉遍布蟹鉗同埋蟹身,蟹殼都有蟹膏,基本上成隻蟹都煮得好入味,啖啖肉感十分滿足。紅燒皇子乳鴿做緊優惠$68隻就有,我哋就叫咗一隻嚟食吓,估唔到細細隻乳鴿都有咁多肉,而且肉汁豐富,唔會燒到乾晒,每咬一啖落去乳鴿嘅肉質都喺口入邊浪吓浪吓,如果唔鍾意太騷味可以加少少醋點埋一齊食,成隻乳鴿都好多肉,呢個價錢好抵。時令冬瓜盅侍應推介話呢個冬瓜盅好新鮮,我見到差唔多每一台都有嗌,細細個冬瓜盅入邊有蟹肉蝦肉,仲有瑤柱螺肉同埋鮑魚,超豐富。夏日炎炎,食冬瓜盅,最合適不過,記得要飲埋啲湯先至消暑。鮮腐竹百合浸時蔬腐竹加埋百合呢個組合永遠都係100分,今晚嘅時蔬係白菜仔,好新鮮,食咗咁多肉當然要食返個菜啦,腐竹同百合又滋潤!
招牌白胡椒蟹
時令冬瓜盅