2020-10-03 48 views
自從疫症之後有成個幾月冇去過旺角😩dry到一個點⋯⋯最近喺旺角嘅「飛達商業大廈」有間新開嘅火鍋店,同一座大廈嘅另一間食店我都食過,味道都幾好,所以諗喺得嗰度嘅食店應該都唔會好差掛?就連火鍋都冇食一段時間,真係有啲掛住烚吓烚吓嘅feel😍火鍋配料嘅選擇都算多嘅,肉類、丸類,不過覺得海鮮類更為吸引🤤鍋嘅湯底有埋圖令人更加清楚,發現呢家啲火鍋嘅湯底都吾平😵貴戈啲要成二百幾蚊,當然揀番最經濟實惠戈啲60幾蚊都有。環境同我做野嘅地點 —— 灣仔嘅一間咖啡室嘅環境非常相似,吾知系咪同一個老細呢?橙色同黃色嘅櫈好有玩味😆仲有街市常用嘅紅燈罩,充滿香港風味。呢樣野真系不得了,平時喺酒樓就成日見有個水缸擺住好多海鮮,真系未喺餐廳見過!呢度以海鮮嘅種類黎講算系幾多,有蟶子、鮑魚、貴妃蚌、馬甲貝、龍蝦仔等等。首先試吓貴妃蚌同埋龍蝦,真係一嚟到已經令我驚嘆😱兩樣嘢都超級大隻!雖然係水缸揀海鮮嗰陣都已經大概知道大小,不過見到佢上枱戈吓都系會忍唔住O晒嘴🤪貴妃蚌嘅口感系幾有嚼勁,但系吾會話太硬,一隻嘅大小系好長。龍蝦嘅大小更系不在話下,索曬啲沙嗲湯底,味道都好濃!蝦肉非常新鮮,成舊好容易就拆到出黎😍炸魚皮係每次去

炸魚皮係每次去火鍋店都必食嘅嘢,嚟到呢度當然都不忘叫一份😆食炸魚皮食到成包比客人真係第一次😱 O晒嘴啊真係!嗰陣仲諗即場食定係拎走食好🙊最尾都係喺餐廳食。

牛肉都係每次去火鍋店必叫嘅嘢食,今次叫咗手切格斯牛肉,一見到條紋已經覺得好靚☺️通常多油脂嘅食落會林啲,但同時亦都會俾人感覺太油膩🧐呢份牛肉油脂部份雖然唔算好多,但食落唔會覺得好硬,仲有少少軟稔。

跟住呢個就犀利喇,係象拔蚌刺身🤩平時真係冇乜地方有。象拔蚌刺身好鮮甜,薄切嘅一片片咁,溫度都夠凍,食落口好爽滑!唔慣食生嘅人都可以整熟食嘅,不過我覺得做刺身會好味啲。

墨魚滑都係好常見嘅火鍋配料之一,分量俾得幾慷慨,墨魚味好香,識落仲有一粒粒嘅墨魚粒。
2020-09-26
$600 (Dinner)