2017-10-18
朋友話鍋心粥底火鍋好多人試過都話好食. 一於訂台試下. 本黎想book 6點果輪, 但full左, 只好book 8點半至11點. 去到"鍋心" 門口已經見到好多人等緊入座, 個個都book晒位, 如果唔book位就冇得食了 >< 雖然book左位, 都係等左陣先可以入座. 價錢方面 , 每位 $198 無加一收費, 飲品需要另外叫, 每位包七款時令海鮮 (今次我地係蝦,蟹,鮑魚,大蚌,皇蜆,花甲,多寶魚 ), 同埋五款打邊爐配料選擇 . 雖然配料質素一般, 不過$198 呢個價錢食到7款海鮮係的確係抵!一開始黎個沙律 之後就開始上海鮮, 首先係要放隻蟹落去, 令個湯底好鮮甜. 而且每張枱旁邊都有張粥底火鍋食用次序及各海鮮需要的煮熟時間, 按指示煮海鮮, 唔會有 over-cook 既情況, 非常的貼心!海鮮好新鮮, 每款都保持原汁原味, 蝦好生猛, 仲跳跳紮, 食得出海鮮的鮮味, 但係貝殼類有少少沙....多寶魚, 都幾多骨, 我個人唔太鐘意. 之後食完個d 海鮮, 就開始放d 打邊爐既野食, 不得不提, 一定要叫油炸鬼, 火鍋配油炸鬼真係絕配, 正!正!正!食到尾段
多寶魚, 都幾多骨, 我個人唔太鐘意.
食到尾段就用返呢個海鮮粥底煮粥, 加埋d 南瓜粒, 芋頭粒同粟米, 南瓜同芋頭可以煮耐d溶d, 咁個粥先會綿.
粥配料有菜脯、冬菜、蔥, $198 可以食到咁多野真係抵食~~ ^^