早前有朋友介紹過「Mr. Crab」,材料好新鮮。今日決定一上。Mr. Crab個舖位其他就係人來人往電車路,一行到入去就見到一條長樓梯,上面有好大隻八爪魚圖案,上面有好多海洋生物,充滿海洋氣色,舖頭嘅裝修好別緻,上到去就是魚缸,感覺好舒服。事不宜遲,立即睇menu,睇下嗌咩食先!就係呢個時候,職員送上一兜爆谷,讓我們邊食邊揀,認真貼心!Appetizer方面,我們叫了路易斯安那特色蟹餅。主菜方面,選了一份海鮮3 combo,包括有松葉蟹腳、小龍蝦同埋海蝦。我哋仲叫咗個Burger,係蟹肉沙律軟殼蟹漢堡。最後叫了兩份甜品,有棉花糖芝士蛋糕及Mr. Crab甜點小拼盤。要大力推介海鮮combo,其實是完全按你個人喜好,自由度十分高。1 種類可以選3 種,5種或8種海鮮配搭,2海鮮有15款以供配搭,3 醬汁有7款, 最後我們選了3 款,分別是松葉蟹腳,小龍蝦及蝦,選擇的是時令醬汁。海鮮會裝著係海鮮袋出場,店員再為我們打開海鮮袋,然後新鮮享用。難以置信,398,但有如此優質食材。1松葉蟹腳,相當大隻,難以置信。蟹肉鮮甜,爽口,而且真係啖啖肉。2小龍蝦,有7隻,每隻都相當入味,肉既質感,其實一

1 種類可以選3 種,5種或8種海鮮配搭,
2海鮮有15款以供配搭,

Signature combo 3款海鮮

2小龍蝦,有7隻,每隻都相當入味,肉既質感,其實一食就知新鮮貨,沒有雪味,只有鮮味。
3 蝦,有10隻,平日比較常吃中式蝦,又大隻又多,足足10隻。

蟹餅外面睇落平凡,但入面咬落係啖啖蟹肉。質感比較軟身,但要強調裡面全蟹肉,不是麵粉,咬開真係有驚喜。

羅馬特色蟹餅

軟殼蟹賣相十分吸引,要提到特別之處,這是個雙重蟹煲。除了炸軟殼蟹,蕃茄的上面還有一大堆蟹肉,每咬一下都是雙重蟹味,一是脆身爽口,一是蟹肉溶。
蟹肉沙律軟殼蟹漢堡

今日雖然只有2人,但我們叫了兩客甜品,皆因有大優惠。星期日甜品,湯都是半價。兩份甜品嘅製作充滿心思,當中小甜品拼盤,猜不到份量之多,有泡芙,蛋糕等等。半價講緊128/2 =64。 抵到呢。

Mr crab 小甜點拼盤

綿花糖芝士蛋糕