2021-05-19
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$300-350+📍Address: Seafood ghost, Shek Mun一去到seafood ghost,我就點左佢地最出名嘅手抓海鮮餐($298)。認真海鮮份量真係好多,我點左港式避風塘風味,真係做到好似以前食開嘅大排檔咁,有好多炸蒜係表面,香辣惹味。海鮮有好多唔同種類,有龍蝦、肉蟹、鮑魚、魷魚、青口、蝦、螺,有蒜蓉包同炒意粉係旁邊。呢個價錢既海鮮質素相當新鮮,肉質爽口鮮甜,唔會有一般冰鮮的味道或者發左霉的口感。我下次黎食一定會encore多次呢個手抓海鮮餐。因為見到隔離枱點左壽喜燒套餐($238),好似幾吸引,所以我地又點左。牛肉都新鮮,肥脂均勻,入口甘香,最好嘅地方係餐廳提供左蛋汁沾點。祿下件肥牛、再點下蛋汁😍真係人生一大享受!相比一般日式餐廳,呢個壽喜燒既湯底用左清甜既鰹魚湯,而唔係偏鹹嘅醬油湯底,所以食完唔會太口渴。清清地,食完咁多海鮮,再食壽喜燒提供嘅菜籃,有金菇、紹菜,感覺相當舒服。