2017-05-29 210 views
今日同屋企人去左西灣河呢間叫潮福嘅蒸氣石鍋店食晚飯,我地叫左任食海鮮套餐,而加真係好興食蒸氣鍋呀,開左好多間蒸氣鍋食店,不過我都食第二次食蒸氣鍋咋,呢間海鮮蒸氣鍋幾好食!任食蒸氣海鮮餐可以自選粥底,我地揀左瑤柱淮山粥,燉湯就揀左姬崧茸螺肉湯,自選海鮮有四款可以揀,仲送左乳鴿、貝殼盛盆同龍蝦,其他都有得任食,啤酒汽水都係任飲,有出名嘅日本啤酒同韓國汽水,呢個套餐都幾抵食!醬汁可以自己調配,蒜蓉、辣椒、蔥、豉油、沙爹醬,好多選擇。燉湯好香,材料好多,好耐冇飲過咁足料入味嘅原盅燉湯,好好飲!乳鴿好香脆,真係皮脆肉嫩,好惹味。貝殼有花蛤、花螺、青口,全部都好鮮味,唔需要點豉油都好食。蒸鮮鮑魚真係好正,上面放左蟲草花、蔥花、薑絲去蒸,肉質好彈牙。龍蝦好新鮮,大隻又多肉,仲有龍蝦膏,味道非常好,超級鮮甜。象拔蚌好好食,放左粉絲、蔥花一齊蒸,粉絲索左象拔蚌鮮味,點豉油食,真係好正!我地仲叫左好多任食食品,有牛肉、豬肉、雞肉,仲有好多店舖自家製肉丸、釀豆卜,同埋其他蔬菜、甜點,真係好豐富!最後,不得不提精華所在嘅淮山粥,係一開鍋已經開始煮,煮到最後已經變到軟綿,用左瑤柱、淮山、豬骨去煮,非常鮮甜!
醬汁可以自己調配,蒜蓉、辣椒、蔥、豉油、沙爹醬,好多選擇。
乳鴿好香脆,真係皮脆肉嫩,好惹味。
貝殼有花蛤、花螺、青口,全部都好鮮味,唔需要點豉油都好食。
龍蝦好新鮮,大隻又多肉,仲有龍蝦膏,味道非常好,超級鮮甜。