2017-06-15
外地朋友來香港旅行,他每次來都係食日式放題,我笑他豪無新意,今次決定迫他試試蒸汽鍋~潮福一定是不二之選,性價比高~今次揀左尖沙咀分店,交通方便,而且新裝修,光猛又新淨~一邊食一邊望住d游水海鮮~有無係水簇館餐廳食野既感覺?每位$338既半自助海鮮套餐,每位包一個燉湯,半隻乳鴿,半隻龍蝦,一份雜錦蜆,4樣自選海鮮,同埋一系列任食既食物同汽水啤酒涼茶~松茸菇螺頭湯湯頭有松茸味既香,螺肉既清甜~燒乳鴿,薄薄既皮又脆又香,咬落去肉嫩有肉汁~花甲同蜆,肉大無砂,味道鮮甜~自選海鮮揀左海蝦,象拔邦,鮑魚,桶蠔~桶蠔size非常大隻~食落肥美飽滿,啖啖肉好滿足~鮑魚本身調左味同加左蟲草花係面,都好鮮味同彈牙~龍蝦上面本身加左蒜蓉調味,本身鮮味欠奉,但質感唔錯,幾爽同嫩,友人好喜歡~我就比較喜歡海蝦,有鮮味得多,仲好爽好彈!手打丸類之中,我最愛蝦丸,啖啖蝦肉~和牛片同和牛粒,推介片,牛味濃,又有油膩香!我地都encore左幾次~~呢度既馬拉糕更加唔洗講,次次幾飽都要食幾件啊~~又鬆軟,又香!!最後仲有贈送飯後水果,香甜西瓜~特別一讚,阿姐服務好好,親切又有耐性會keep住繼續幫襯
一邊食一邊望住d游水海鮮~有無係水簇館餐廳食野既感覺?
松茸菇螺頭湯
湯頭有松茸味既香,螺肉既清甜~
燒乳鴿,薄薄既皮又脆又香,咬落去肉嫩有肉汁~
花甲同蜆,肉大無砂,味道鮮甜~
自選海鮮揀左海蝦,象拔邦,鮑魚,桶蠔~
桶蠔size非常大隻~
食落肥美飽滿,啖啖肉好滿足~
鮑魚本身調左味同加左蟲草花係面,都好鮮味同彈牙~
我就比較喜歡海蝦,有鮮味得多,仲好爽好彈!
手打丸類之中,我最愛蝦丸,啖啖蝦肉~
最後仲有贈送飯後水果,香甜西瓜~
特別一讚,阿姐服務好好,親切又有耐性
會keep住繼續幫襯