2021-10-03
禤師傅私房菜,經營多年,地點在荔枝角長沙灣中的兼善里中間巷仔內的一間小鋪,地址不容易找,是禤師傅和禤太經營的一間街坊小店,店很少,像大排檔的格局,只得大約五張四至五人枱,專營街坊小炒及時令海鮮,海鮮只要訂位時同師傅講想食乜同點樣食,師傅當日點去街市採購最新鮮的,我哋今次食得好開心,全部海鮮好新鮮好好食,多謝禤師傅和禤太熱情招待💛▪️蔥爆超大瀨尿蝦瀨尿蝦嘅size仲長過我塊面,好大隻啖啖肉,D肉仲好爽,加埋大量蔥同埋辣椒,超新鮮超惹味▪️清蒸大蟶子新鮮大隻,豆豉清蒸加大量蔥豉油熟油,鮮味▪️黃金蝦膽固醇系列,鹹蛋黃黃金蝦,蝦超爽超新鮮,D蝦殼脆到可以食埋,正▪️陳皮蒸鮑魚陳皮清蒸,鮑魚肉厚肥大,都係加大量蔥同埋豉油熟油一齊食最正▪️砵洒薑蔥焗𧐢好入味,食得出好有鑊氣,蠔既群邊仍然係脆,𧐢身好飽滿,好Q好味▪️鹽焗奄仔蟹奄仔蟹好細隻,有少少失望,可能唔當造▪️生炒骨外皮仍然係脆既,肉質幾爽口,應該係用梅頭肉,多啲配菜(菠蘿青椒)更好▪️黃酒雞煲隻雞應該好大隻,肥大肉厚,湯頭好甜,超多元肉同埋紅棗,但我都覺得唔夠洒味,再濃味啲仲好▪️薑汁芥蘭翠綠鮮嫩爽口九道菜Total $2900 計埋飲品/ 5人份▪️溫馨提
▪️蔥爆超大瀨尿蝦
▪️清蒸大蟶子
新鮮大隻,豆豉清蒸加大量蔥豉油熟油,鮮味
▪️黃金蝦
▪️陳皮蒸鮑魚
陳皮清蒸,鮑魚肉厚肥大,都係加大量蔥同埋豉油熟油一齊食最正
▪️砵洒薑蔥焗𧐢
▪️鹽焗奄仔蟹
奄仔蟹好細隻,有少少失望,可能唔當造
▪️生炒骨
▪️黃酒雞煲
▪️薑汁芥蘭
翠綠鮮嫩爽口
九道菜Total $2900 計埋飲品/ 5人份
▪️溫馨提示:
一定要訂位,海鮮提早預訂,只收現金