2017-08-03
酷熱天氣警告又高高掛,悶熱天氣真的熱到,真的見到熱食都搖搖頭,走入商場歎冷氣是常識吧!去到The One的宏,被美味的蛋卷吸引,所以決定入去飲杯凍飲歎返件靚蛋卷侍應生帶位後遞上菜單, 圖文並茂的菜單,發現原來有99蚊的套餐已經包熱/冷烏冬+蛋卷/馬卡龍+一杯高級紅茶,如果唔想飲紅茶都可以另點沙冰/咖啡為了滿足消暑的目標,當然另點沙冰啦!點菜不久,冷烏冬就上枱啦!先來個眼睛涼快先,見到冷麵放在一大堆冰面,感覺涼快將含有海藻的冷麵加上醬油,wasabi, 蔥花,冰凍的麵條軟硬適中、彈牙,並帶點醬油鹹香、wasabi嘅嗆鼻、紫菜絲的脆同蔥花香, 口感複雜但好味,真的暑氣消減一半沙律菜爽脆,不是用日式芝麻沙律醬,而是用了和風醋,酸酸的很開胃嗰套餐真的非常豐富,有一大舊野菜天婦羅,炸醬唔厚,但d野菜(蕃薯絲、紅蘿蔔絲)一點都唔乾,外脆內軟,還有兩件加州卷嗰套餐包抹茶/黑芝麻蛋卷,“宏”的蛋卷出名好味,就係人都知,所以點了佢地最出名的抹茶蛋糕,最愛它的蛋味濃而蛋糕鬆軟,綠茶味甘甜,唔會太苦,再配上頂級京都宇治抹茶粉灑左蛋卷上面,綠茶味更濃
其實已經好滿足,不過美味嘅蛋卷喚醒了甜品胃,所以左點多杯抹
野菜天婦羅冷烏冬套餐
抹茶蛋卷(套餐包)
其實已經好滿足,不過美味嘅蛋卷喚醒了甜品胃,所以左點多杯抹茶軟雪糕芭菲
抹茶軟雪糕芭菲
再來一杯日本滴漏咖啡香草雪糕沙冰,香草雪糕的香滑甜帶出咖啡的微酸味,咖啡粉灑上雪糕上,咖啡味顯得更濃,沙冰搞得幼細,不用咬冰
食左這麼凍野,簡直全身都涼快起來,酷熱天氣,駛咩驚呀!