古早蛋糕店開到周圍都係,但質素真係好參差,上星期同朋友喺深水埗cafe hunt後見到呢間擺滿連豬裝飾嘅小店(睇蛋糕上嘅印就知佢咩料啦),門口有位客人話由屯門遠道而黎買蛋糕,就想試吓係咪咁好食。老闆娘見我左望右望就主動介紹是日口味,仲話買兩底蛋糕可以喺深水埗站交收,加少少錢其他站都送。另外門口貼左幾十款其他口味,其中一款叫百潔布,原來係斑蘭黑松露蛋糕再灑上海苔粉,幾有創意,想指定款式可提早預訂~
🍽紫薯古早蛋糕 ($60)
老闆娘特登掀開蛋糕底畀我睇,話佢地嘅蛋糕以水浴法製成,主打“黃金邊+黃金底”,即係唔會燶底或過乾。返到屋企一打開個盒已經聞到好濃蛋香,口感濕潤而且空氣感十足。餡料係用新鮮紫薯壓成蓉,味道天然亦無渣。店家有時仲會推出巨無霸款,即係有兩層或三層餡料,可以早一日留意ig公佈。🍽泰式奶茶古早蛋糕 ($60)呢款係秋冬限定,推出無幾耐,期間限定總係特別吸引,奶茶味純粹靠茶包出味,所以唔會有人工甜味,細嚐會有淡淡茶香,濃茶控覺得可以再重手啲,呢款仲可以夾栗子或紅豆餡。整體黎講口感同蛋香都令人滿意,屋企人話同喺台灣淡水食到嘅古早蛋糕口感相近,一致好評,下次會想試下鹹蛋肉鬆芝士同芋

🍽紫薯古早蛋糕 ($60)
紫薯古早蛋糕

🍽泰式奶茶古早蛋糕 ($60)
泰式奶茶古早蛋糕

整體黎講口感同蛋香都令人滿意,屋企人話同喺台灣淡水食到嘅古早蛋糕口感相近,一致好評,下次會想試下鹹蛋肉鬆芝士同芋泥~
款式:

TakeAway