2016-04-19
上次由金鐘行去謝斐道食「住家菜」時,咁啱路經這家小店,MARK底咗TO EAT LIST內;今晚自己一個食就來試試。 店子小小的不太起眼 入到店內要先落單,款式得牛肉粉,只係可以揀口味,燈牌一眼望晒有咩味選擇同埋有咩配料可以追加。 半自助式,落單比錢,飲品付款後可在櫃檯下面既雪櫃自取,再捃位坐底等食! 店前係收銀處>前舖座位(大約有10個位)>廚部>後舖座位(有4張二人檯) 後舖一角 因為怕辣得濟,為安全起見揀咗清炖牛肉粉(HK$56) 另加牛筋(HK$18)同埋牛肚(HK$18) 我等食時,坐在我隔離檯的食客食到流晒鼻水係咁拎TISSUE抹汗和抹鼻水 ,睇嚟佢果碗粉好辣喎 檯上有幾樣調味料,有一瓶係寫明超麻,我真係唔敢試,若喜歡麻既有機會要試下啦! 碗牛肉粉夾夾埋埋都幾大碗,清炖既湯底確係"清",唔舒服清清地係唔錯選擇。牛肉好腍唔會韌,另加既牛筋非常腍無牙力都食到,金錢肚也入味,不過各款追加要$18唔算抵食,因為份量唔多,如果切得大件番D會好些。 粉望落好似米線,但食落質地又唔似平時食開既咁既,無咁軟無咁滑但有少少嚼口,粉既份量都幾多下
後舖一角