2016-04-14
等朋友收工後一齊去食宵夜,不過好多地方都就關門,誤打誤撞搵到依間深宵食堂,見個名叫到深宵食堂,應該專食深宵?上到樓上睇埋營業時間,OK時間岩岩好,就入左去住低喇! 門面有幾分日式居酒屋,入到去除左環境之外,食幾野同居酒屋差唔多,係大家宵夜既好去處!環境唔算太大,亦有卡位同枱吧位,室內係比較休閒既裝飾,而且有部電視機睇住送飯 分左食物同飲品兩張餐牌,二話不說緊係揀野食,食物都以日式串燒為主,另有小量蔬菜同飯類選揀,因為大家都幾肚餓,所以都揀左唔少野黎食 烏龍茶,為免大家食得太油膩,飲品就揀左毫無油份既烏龍茶,不過冰落得比較多,沖淡左個茶味,而且唔想太飲凍野,下次要嗌走冰 芝士蟹肉玉子燒,香熱既玉子中間包住芝士同蟹肉,以茄汁寫上深宵字樣,店家既招牌菜式一定要食!玉子軟淋蛋香味好重,半凝固既芝士再加蟹肉,香甜回味,茄汁做番個調味,令味道更豐富,玉子燒既份量都幾大件,值得一試! 一切開就見到流心既芝士蟹肉,望住都覺得吸引! 胡麻蕃茄,自從我食過依兩款既配搭之後就深深愛上左~新鮮多汁既蕃茄配上酸甜開胃既胡麻醬,兩種都係酸既味道但就係特別夾!胡麻醬令蕃茄更fresh,同時令胃口大開~ 煙肉荔枝卷,
食幾野同居酒屋差唔多,係大家宵夜既好去處! 環境唔算太大,亦有卡位同枱吧位,室內係比較休閒既裝飾,而且有部電視機睇住送飯
烏龍茶,為免大家食得太油膩,飲品就揀左毫無油份既烏龍茶,
胡麻醬令蕃茄更fresh,同時令胃口大開~
荔枝清甜多汁,煙肉較乾身帶咸,一齊入口可以中和左個感覺,
但同時依然又感覺到唔同既味覺,口感豐富。
先落幾滴檸檬汁,鯖魚鮮香入味,點上配汁味道更佳,唔會話好多骨,
中意食魚既朋友應該好中意~
每粒既分割都好均勻,牛粒香濃入味,口感煙韌得黎唔油膩,但肉汁唔太多,
一個字,正!好想黎多兩串,但價錢相對上會偏貴。
牛肉香味濃厚,同燒汁好配,對比起吉野家真係隔幾條街。