2009-10-08
師傅都有好一段時間冇同好友食家"乜都放入窿"黎個單獨飯局, 無他嘅各有各忙, 加上每次同好友食家"乜都放入窿"嘅飯局, 一定唔止一間食店, 至少都有三間唔同嘅食店, 而師傅舊有嘅食評亦堆積如山, 遲遲未寫, 為免壓力太重, 所以就暫且抖一抖! 而家就等師傅重溫番三個幾月前嘅深水埗三食啦!話說好友食家"乜都放入窿"就好少黎深水埗搵食, 撞啱嗰日師傅就好想黎呢區試下間呢區頗出名嘅酸辣粉, 於是決定黎呢區食野啦! 出左地鐵站, 師傅同好友食家"乜都放入窿"邊行邊講, 講緊呢區有好多正野食之際, 細問之下先知呢間咁出名嘅食店好友食家"乜都放入窿"從來都未試過, 既然如此, 二話不說即刻入去!兩個人入到去兩個搵個位坐底後, 師傅就覺得有兩款食物係應該要試, 一款係蝦子, 另一款係黑栢葉, 最後商量左一陣就柯打左蝦子撈麵同埋黑栢葉蝦子撈麵! 等左一陣就有得食喇, 蝦子撈麵師傅就唔再多講, 皆因之前嘅食評已經講過, 反而今次係主力想講下黑栢葉, 皆因師傅都係第一次品嚐; 黑栢葉份量極多, 賣相甚靚, 冇漂染到嘅柏葉感覺更加新鮮同衛生, 放一件入口, 發覺黑栢葉非常爽口, 絕對唔韌, 唔需要點豉油亦唔
兩個人入到去兩個搵個位坐底後, 師傅就覺得有兩款食物係應該要試, 一款係蝦子, 另一款係黑栢葉, 最後商量左一陣就柯打左蝦子撈麵同埋黑栢葉蝦子撈麵! 等左一陣就有得食喇, 蝦子撈麵師傅就唔再多講, 皆因之前嘅食評已經講過, 反而今次係主力想講下黑栢葉, 皆因師傅都係第一次品嚐; 黑栢葉份量極多, 賣相甚靚, 冇漂染到嘅柏葉感覺更加新鮮同衛生, 放一件入口, 發覺黑栢葉非常爽口, 絕對唔韌, 唔需要點豉油亦唔覺淡口, 再加上旁邊嘅蝦子勁香, 真係好好味; 而麵質就維持一貫高水準, 爽口彈牙, 又冇咩鹼水味, 加上麵身夠乾, 口感真係正到冇得頂, 而家師傅諗起都想再食呀!
總括黎講食物質素頗好, 環境地方就逼少少, 服務普普通通, 而價錢亦唔算貴, 廿幾蚊有咁高水準嘅麵, 絕對抵食! 好友食家"乜都放入窿"都邊吃邊讚, 亦證明師傅冇介紹錯, 食晒之後即刻埋單, 準備去另一個目的地! 笑臉一定會比, 而且有機會一定會再黎!