2021-07-25
是日安排咗去深水埗Cafe Hopping活動。Kokoni 呢間咖啡店裝修行日系Muji風,簡約整潔舒服。門口提供有蓋室外位置有Dog Parking Area 歡迎各狗主帶埋小狗黎。餐廳仲有Dog Menu,小狗唔使淨係陪食有自己餐單。但係今日我家主子已經係其他地方食飽咗無得食唔益佢,又要留番一次😅。.日系咖啡店我覺得應該要試茶系飲品同嘢食襯返個環境,今日叫咗:1️⃣鰻魚 Egg Drop 💲88⭐️3.6/5Egg Drop 其實即係盒仔雞蛋三文治,係呢間咖啡店嘅signature item。今日揀咗鰻魚試吓因為餐單已經冇咗牛肉雞蛋三文治。三文治雖然唔係好大份,不過鰻魚份量好多,唔欺場。略嫌汁有啲濃,我覺得有少少鹹。麵包應該有用牛油煎香,炒蛋就合格。但佢嘅包裝幾靚,幾打卡able。.2️⃣Hojicha Tea Roll 💲50⭐️4/5培茶忌廉卷有驚喜,細細件培茶味好濃滑。就咁睇個樣以為會好甜實際唔係,下次可以encore 埋抹茶口味。3️⃣Ice Matcha Latte 💲55⭐️3.8/5宇治抹茶拿鐵,抹茶味唔算濃可能俾冰溝淡咗,如果再飲會試吓叫少冰。.4️⃣Cappuccino 💲45⭐️3.
1️⃣鰻魚 Egg Drop 💲88
⭐️3.6/5
2️⃣Hojicha Tea Roll 💲50
⭐️4/5
3️⃣Ice Matcha Latte 💲55
⭐️3.8/5
4️⃣Cappuccino 💲45
⭐️3.5/5
呢度咖啡冇茶類食品咁出色,正常合格貨色。感覺上下次可以主打叫茶系食同飲品。
總括:深水埗而家開咗好多唔同風格嘅咖啡店,各有特色。雖然食品風格大同小異,但假日當係一個拍拖活動周圍去試下都係一樂事。
不專業食評 nei.foodie