自從朋友一兩個月之前,介紹完呢間「北料南麵」俾嗜辣🌶如命既我之後,我一直都記掛住佢係心,但因為唔係個個朋友都食得辣,所以一直未有機會試!今日,終於揾到個肯同我去食辣既人🥺,的起心肝去食😍 見到佢個名甘有心思,話用北方既材料煮成啱南方人食既麵!我就諗起南拳北腿🤣 係咪咁勁先?😏 就等我今日會一會你🤣 見到店入面有簡介話鋪頭既老闆係去左四川食過好多間,先搵到一間好食,然後再自己拜師學藝!淨係呢個心已經好值得一試啦😍.而且餐廳有一個挑戰,如果20分鐘内,可以食完一碗正宗重慶麻辣小麵連湯,就可以免費哦!牆上面有好多成功挑戰既相。我今次就唔試啦,見到碗湯好多油,飲完應該會肥廿磅🤣.餐廳入面既環境光猛企理。食物選擇多。呢道既餐牌,係用膠板同marker, 可以循環再用,非常環保!店入面既麵食,有大同細兩個 Size 可以簡!麵底有三種:小麵、米線、薯粉!仲可以揀辣度,有微辣、小辣、中辣、大辣、超辣,走麻走辣,貼心。.📌麻辣豬潤麵大碗($37) ,小辣,麵底揀小麵! 份量非常多,而且厚切豬潤洗得乾淨,夠彈牙又唔鞋口, 剛好煮熟嘅豬潤口感真係一流!個人認為佢既豬潤比某知名豬潤麵更好食👍🏾👍🏾抵讚!另外

而且餐廳有一個挑戰,

📌麻辣豬潤麵大碗($37) ,小辣,麵底揀小麵!

另外跟餐加$6要左杯豆漿!
📌麻辣牛腩麵細碗($29),中辣,轉米線!

一上菜,睇落好似好辣咁。顏色同小辣已經完全唔同,深色左好多, 聞落幾香,先淺嚐一啖湯底,唔算太辣!唔好俾碗麵既紅油呃左,湯底唔夠濃味唔夠麻辣味唔夠香!但可以接受的!層紅油唯一既作用只係keep住碗麵食到最後都係熱嘅👍🏾 米線麵身夠爽, 爽得黎夠煙靭!細size麵既份量已經好夠一個女仔食!秘製牛腩, 味道還可以! 份量夠多,有六至七舊腩位,肥瘦比例剛好, 肉質炆得夠淋身帶咬勁! 呢碗麵食完唔會覺好好口渴,可見佢唔會好重味精!
另外跟餐加$6要左罐Zero!
(利申:譚仔食開二小,覺得呢度既中辣可以辣多少少,下次試大辣)
另外,我地叫左兩個小食:
麻辣黃金皮蛋同麻辣鹵味豬耳!
📌麻辣黃金皮蛋(小份) $15

我地平時食開既黑色皮蛋係廣東醃法,用石灰/化學鹼醃製! 會有比較重的鹼味。而金色皮蛋係四川醃法! 用天然草木灰醃製!黃金皮蛋顏色金黃,表面晶凝通透,質地似硬身既啫喱!蛋黃帶溏心 ,有蛋黃香!外脆內軟,味道比黑皮蛋易入口!配上蒜,蔥,芝麻同微辣既麻辣汁。有層次!好食!
📌麻辣鹵味豬耳(小份) $23

豬耳口感爽脆有嚼勁!
唔辣!帶點鹵味既味道!
總體嚟講,抵食!性價比高!難怪位置咁偏僻唔方便,都算多人食!有機會會再去試下佢既大辣同撈麵!😉
2020-08-23
$60 (Lunch)