2023-11-13
深水埗一間新開餐廳大撈家,食完覺得品質不錯,雖然細細間,但貴價食品鮑參翅肚都有齊,而且價錢平民。招牌咕嚕肉飯$65,咕嚕肉味道酸酸甜甜,酸甜味道調味得很好很惹味,咕嚕肉切得不是很大件,外皮雖然有醬汁包裹,但裏面的咕嚕肉外皮還是脆的,𥚃面有豐富的肉汁,是我食過咕嚕肉中最為惹味,好味的咕嚕肉之一。套餐跟配的參湯,真材實料參味濃,不過稍微鹹咗少少。加$38可追加鮑汁拼盤一份,鮑汁拼盤有鹵水豬手、鹵水豬肉、金錢肚、雞腳及雞中翼,豬手及金錢肚都炆得夠腍滑,滷汁很濃,令一衆的滷水都很入味。尤以豬手及金錢肚最爲出色。紅燒鮑翅撈$168 正做特價,跟餐追加$98,就可食到,紅燒鮑翅用一個很精美的爐熱著,啖啖的紅燒翅,一梳梳的翅,很足料!真系爽口彈牙很清甜!朝蔘鮑魚湯麵$78,份量有兩只鮑魚,鮑魚食落軟滑很新鮮!跟配的還有蘿蔔,炆得很腍及味道清甜!及大大隻的花菇,吸收鮑魚湯汁,非常厚肉軟滑!
套餐跟配的參湯,真材實料參味濃,不過稍微鹹咗少少。
朝蔘鮑魚湯麵$78,份量有兩只鮑魚,鮑魚食落軟滑很新鮮!
跟配的還有蘿蔔,炆得很腍及味道清甜!
及大大隻的花菇,吸收鮑魚湯汁,非常厚肉軟滑!