2022-06-29
在淺水灣The Pulse的笑酤和味炭燒(Shoku Japanese Binchotan Grill),為食客帶來全新日本備長炭燒烤獨特用餐體驗,第一個位於香港南邊的高級日本餐廳。笑酤使用由橡木所製成的備長炭、高密度能提供一個穩定而高溫燃燒,充份鎖定海鮮和肉類的水份,提高了食物的天然味道。在日本,備長炭是健康與美食的代名詞。餐廳個環境唔錯好舒適有陽光曬入黎,出面就已經係海邊十分寧靜和寫意。我哋除了叫咗2個Lunch Set還叫芝士鰻魚玉子燒、笑酤卷和甲羅燒。和牛定食配有蔬菜沙律、味噌湯及白飯或烏冬,M5和牛經炭燒烤完表面仲有少少焦脆口味,肉嘅纖維厚得嚟有不錯咬感質素確實有保證。燒鰻魚定食經備長炭慢慢燒過後,外貌吸引之餘還散發出濃濃的炭燒香氣,鰻魚勁肥美肉質柔軟,內裏的醬汁大大增加鰻魚的風味實在出色。甲羅燒包住好多既蟹肉及蟹膏上面配上艷亮蟹子,非常足料和味道有不同層次,配薄脆餅一齊食回味無窮。笑酤卷由天婦羅蝦和炸軟殼蟹做出雙重口感,酥脆香軟加上芒果醬汁提升手卷添五感。芝士鰻魚玉子燒做到鰻魚+芝士+蛋終極結合一起,超厚香滑的玉子中間夾上肥美鰻魚,加上芝士吃得滋味滿滿簡直係蛋控既至愛。呢度
呢度Lunch set選擇都幾多元化,價錢實惠值得光顧!