2016-12-02 129 views
今日咁啱放假,於是就同朋友一齊嚟食個high tea 。呢間台式下午茶餐廳係以歐陸式嘅風格做裝修, 環境同裝潢好靚,係入面細咗少少。我嗌咗杯辣味牛奶 latte, 上面有層好靚嘅拉花 ,飲落去表面嗰層有層好厚嘅牛奶味。聞起嚟有陣好香嘅肉桂香味。 唯一 有點唔係幾好嘅就係: 建議佢可以係上咗食物之後才上咖啡。因為等我哋食完啲嘢之後,咖啡已經涼咗 ,就唔不好喝啦。跟住我哋嗌咗個all day breakfast。呢個all day breakfast同我平時食開嘅英式all day breakfast好唔同 。入面有沙律,生果, 牛油果, 蒜蓉, 墨汁麵包 ,溫泉蛋 同埋曲形薯條 。成個breakfast都好似冷盤咁。 賣相好靚,尤其是溫泉蛋擺咗係一個球型嘅透明容器裡。沙律 嘅醬加咗啲醋,唔鍾意醋味嘅朋友就可能唔多鍾意啦。 蒜蓉 嘅口感係一粒粒嘅,同平時嘅蒜容唔一樣 。個麵包係黑色嘅,外脆內軟。 個薯條好大條,同埋係一個曲形螺旋形狀嘅薯條,第一次見好特別。我哋仲嗌左 牛肋條。 牛肋條肉 有啲似牛腩 但係又唔似牛腩咁有咁多肥肉, 幾好食。 啲汁都好特別,係有啲茄汁嘅酸酸哋嘅味,幾開胃。可惜份

我哋仲嗌左 牛肋條。 牛肋條肉 有啲似牛腩 但係又唔似牛腩咁有咁多肥肉, 幾好食。 啲汁都好特別,係有啲茄汁嘅酸酸哋嘅味,幾開胃。可惜份量比較少, 牛肋條得幾粒。

飯後甜品 我哋決定要 綠茶味嘅 brownie。綠茶味有啲甜, 朱古力味的 brownie 朱古力味好重,有一粒粒嘅真嘅朱古力,個餅底係脆嘅 ,同埋食落去有微溫溫。 店員好細心,係我哋食完主菜之後先上呢個 brownie 呢。

整體嚟講,賣相幾靚,環境都好,坐得舒服,店員的能
態度好 nice , 適合喺度度過一個悠閒嘅下午茶時光。可惜以下午茶嘅價錢嚟講,就有啲貴,份量有啲小, 同埋 菜式比較清涼 。不過以上環嚟講,呢個價錢都算合理嘅。
2016-12-02
$200 (Tea)