2024-11-05
Peko Peko元點分店走簡約文青風裝修,以大地同海洋🌊做主題,環境舒適,亦設有戶外用餐區,可以帶埋毛孩一齊嚟食🐾 我地仲座到流水枱設計既卡位,有個小噴泉係張枱上面🩵好特別🔸蟹肉牛油果船 $108 牛油果分成兩半🥑一半以牛油果果肉,混合鮮甜的蟹肉🦀及帶鹹香的蟹子,另一半則以綿滑的牛油果醬,伴上三文魚🐟及洋蔥🧅面層以黑魚籽作點綴。伴碟有杏仁脆片、藜麥、沙律菜🥗整體感覺清爽健康🔸海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198 以呈黑色的竹炭烏冬為基底🖤烏冬麵條Q彈有嚼勁,亦十分掛汁。醬汁選用北海道海膽醬,海膽味濃郁又creamy🤤面頭放上鮮甜的加拿大海膽和爆漿的三文魚籽。層次豐富而獨特,令人回味無窮。🔸鱈魚西京燒配鮮魚清湯 $228 鱈魚外皮焦香,肉質細嫩,經過西京燒的處理,帶有濃郁的味噌香氣🐟呈奶白色的鮮魚湯,味道鮮甜而不會腥,可以當湯飲或者同鱈魚一齊食👅濃郁與清湯的清爽形成了完美的平衡。🔸薯仔(意大利芝士蛋糕)$98每間分店都有兩款特別嘅甜品,今次試左其中一款😆甜品造型別緻,意大利芝士蛋糕造成薯仔形狀🥔外層是朱古力脆皮🍫內裏軟芝士口感柔滑,下層手指餅吸盡咖啡酒的味道☕️旁邊用了朱古力蛋糕碎、手指餅
🔸蟹肉牛油果船 $108
🔸海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198
以呈黑色的竹炭烏冬為基底🖤烏冬麵條Q彈有嚼勁,亦十分掛汁。
🔸鱈魚西京燒配鮮魚清湯 $228
🔸薯仔(意大利芝士蛋糕)$98
每間分店都有兩款特別嘅甜品,今次試左其中一款😆甜品造型別緻,意大利芝士蛋糕造成薯仔形狀🥔外層是朱古力脆皮🍫內裏軟芝士口感柔滑,下層手指餅吸盡咖啡酒的味道☕️旁邊用了朱古力蛋糕碎、手指餅及蛋白餅,做出「泥土」及「菇」🍄的造型。無論外型及味道都十分有驚喜。
🔸夕陽-百香果蜂蜜檸檬梳打 $48
飲品清新爽口,百香果的酸甜與蜂蜜🍯的香甜完美結合,再加上檸檬🍋梳打的清爽氣泡,讓人感受到如同夕陽🌞般的溫暖與愉悅。