2019-08-19
男友生日,諗住揀間fine dining浪漫吓享受吓,在OP找了幾次,找到這間價錢比較相宜的西餐廳,而且是五星級廚師主理, 所以就Book咗呢間在商廈中的fine dining那天客人不算多,靜掙地,氣氛唔錯。睇返餐牌set dinner $428一位,有前菜、餐湯、主菜、甜品及餐飲,以這類型的餐廳來說屬正常價錢。而我們兩個人叫咗一個set dinner, 及一個主菜, 最後才追加一個甜品。首先出現的是法包,每人兩片,配以意式油醋醬,麪包皮脆內軟, Good~set dinner的前菜是鮮蝦柚子牛油果他他配柑橘蛋黃醬食落非常fresh~完全是開胃菜~餐湯揀咗蘑菇忌廉湯, 因我們只叫咗一個set dinner, 理應是一碗湯咁上,不過餐廳就特意問我們需不需要分開兩碗, 而且也都加了忌廉在湯面, 可見服務質素之高! 湯的蘑菇味很重~ 感覺到打碎的菇滿滿在湯內~主菜的澳洲穀飼西冷牛排&香煎大蝦, 上枱時聞到香味已經食指大動,西冷厚薄適中, 肉味濃, 不過微微鞋咗DD~大蝦超大隻, 肉質彈牙~個汁甜甜地, 配蝦一流, 西冷不用汁也夠味沒差~另一個額外叫的主菜 - 香煎比目魚柳配龍蝦汁比目魚煎
在OP找了幾次,找到這間價錢比較相宜的西餐廳,
那天客人不算多,靜掙地,氣氛唔錯。
以這類型的餐廳來說屬正常價錢。
首先出現的是法包,每人兩片,配以意式油醋醬,
麪包皮脆內軟, Good~
set dinner的前菜是鮮蝦柚子牛油果他他配柑橘蛋黃醬
食落非常fresh~完全是開胃菜~
湯的蘑菇味很重~ 感覺到打碎的菇滿滿在湯內~
主菜的澳洲穀飼西冷牛排&香煎大蝦,
上枱時聞到香味已經食指大動,
西冷厚薄適中, 肉味濃, 不過微微鞋咗DD~
大蝦超大隻, 肉質彈牙~
個汁甜甜地, 配蝦一流, 西冷不用汁也夠味沒差~
另一個額外叫的主菜 - 香煎比目魚柳配龍蝦汁
比目魚煎得唔油而且皮夠脆!
龍蝦汁偏甜, 估計大蝦也是同一種汁,
我發覺呢個汁配海鮮真係好好味!
之後跟餐甜品是豆腐雪糕, 當然唔少得預先order 了的happy birthday 字樣,
我自己很喜歡吃豆腐味的甜品, 清中帶甜的感覺, 這個也沒有令我失望~~
男友也很喜歡今天的安排, 最後還額外加了一個柚子焦糖燉蛋 ,
落單時也很難想像燉蛋和柚子組合的味道, 不過一試又覺得意外地配合~
雖然價錢是比一般燉蛋貴一點, 不過亦值得一試!!