2019-03-30
今晚同朋友去咗依間素食自助食野。其實平日有食開素食自助,不過媒體上見到依間嘅報導,所以想試一試個味道。素食餐廳大門係啡色嘅木製大門,寫咗放下素三隻大字,有兩隻大燈籠🏮掛咗出面,估係想營造日式嘅感覺。入到去位置都幾多,而且都幾闊落,而枱面上已經擺好餐具。.坐低之後就可以拎野食了,係限時食的。有一樣野,佢係同其他素食餐廳唔同,其他嘅係先付款先,之後再食,而這間係食完後先付款。不過同有地佢地注重環保,所以餐具只得一套,夾完野食後再重複用啲餐具。.店員仲有一點溫馨提示,因為佢地係社會企業,有請殘疾人士,所以啲店員可能會有時聽唔到客人要求,不過我好支持社業嘅理念。👍🏻.因為太多種類食物,揀咗幾樣都大家分享下。自選沙律🥗有個自選沙律bar,有好多種類嘅沙律菜同水果。啲木瓜幾爽脆,車厘茄好新鮮,紅蘿蔔都幾脆口。水果乾平時都有食開水果乾,所以都有試下佢嘅蘋果同燈乾,而且都幾好味,不過感覺風乾得唔夠脆。炸物有好多種天婦羅,好似南瓜丶茄子秋葵同香蕉🍌。啲炸物都幾脆,炸粉唔多,不過味道較清淡。湯水同糖水分別飲咗香芋西米露同紅菜頭雜菜湯。兩者味道都好清淡,無味濃烈嘅味道。素蕃茄pizza 蕃茄味好濃烈,而pi
入到去位置都幾多,而且都幾闊落,而枱面上已經擺好餐具。
因為太多種類食物,揀咗幾樣都大家分享下。
自選沙律🥗
水果乾
炸物
湯水同糖水
素蕃茄pizza
蕃茄味好濃烈,而pizza 皮整得好脆。
涼拌紅薯粉
啲薯粉都幾Q彈,而且有少少辣,重四川風味
涼拌萵筍
好爽脆,不過味道較濃烈。
整體食物比較清淡,唔鐘意食重口味嘅人應該幾啱食。