2016-03-13
過完年食過太多油膩野,都會覺得好飽飽滯滯咁,過完年後回復正常生活就搵下D清淡既素食調節一下身體。是日走過黎官塘和朋友一齊黎試下呢間素食餐廳。餐廳既素食有好多種類,想食多D既仲有自助餐,我地兩個人就揀左晚市套餐,有前菜有湯仲有野飲,每份都係$89,真係好抵。前菜有生果有湯,紅湯同白湯水準都唔錯,生果方面都幾新鮮,可以開開胃。另外仲叫左一杯熱朱古力同大韓薑蜜,大韓薑蜜薑味同埋甜味都配合得幾好,飲完個人都好暖。主菜特色鮮蔬奄列炒飯呢個炒飯份量真係好多,入面有好多唔同既蔬菜材料,加上一層厚厚既蛋皮,食完蛋加上入面既炒飯,係唔錯既口感,仲有跟飯既新鮮沙律,食完炒飯可以幫助消化。牛蒡水餃雜菜鍋湯底十分清,都係蔬菜既鮮甜味道,沒有一點味精味,有水餃,冬菇,藕絲同埋菜,材料十分多,有藕絲會有足夠既飽肚感覺,又不會覺得滯。跟餐仲有飯後甜品,芒果千層蛋糕十分軟身,食落好滑身,喜歡芒果既朋友要一試。 仲有一款中式既雪梨糖水係呢D咁凍既天氣真係好滋潤。好少有素食餐廳可以咁高性價比,晚市套餐份量多,小菜甜品都有十分超值。想再食素既時候一定會再黎。
是日走過黎官塘和朋友一齊黎試下呢間素食餐廳。