2007-07-15
今晚1家6口來(最終老豆爭住請)咗:1)清湯蘿蔔牛腩-湯底小白色(見到1片香葉),幾清,唔多肥油蒲面,有厚切白蘿蔔,粗條形牛腩,面撒咗蔥花-牛腩腍,肉質仲好嫩,夠味,有1種獨特的香料味,好溫和,好夾-白蘿蔔非炆到好腍,軟晒嗰種。外表看來還好挺身,以為好硬,入口已腍,亦無渣-各人都讚,只是略嫌鹹咗d2)蒜蓉芥蘭-有鑊氣,芥蘭炒到腍中帶小脆,亦是不錯3)咕嚕肉-全晚最唔掂因肉塊太粉,完全唔鬆化-配料有青椒,紅辣椒,菠蘿4)滑蛋蝦仁-個人覺得唔多得因個蛋炒出來雖未至於老,但肯定唔能夠講滑,而且鹹咗d-個蝦又細隻,又無鮮味5)豉椒炒蜆-是大蜆(大約有1/3手掌咁大),因叫咗小辣,所以連紅辣椒都無放,蜆肉鮮味1般啦-料有青椒,大蔥段等6)白飯X 57)汽水X 2枝-被安排坐樓上閣樓,別有洞天,食到中段已坐滿-伙計都勤快,只需揭開壺蓋,很快便來加水。曾漏咗個炒蜆,伙計跟咗1陣就補上-環境就似是屋邨內的飯店-本來老豆要求去鳳城食(其實無咩唔好,只是分別已試過高徒和老臣子的舖,外邊未食過的好菜館,還多的是),被我成功建議來這裡試吓。誰知食完出來還是要下餐去鳳城。講到堅持,真喺唔夠佢嚟
1)清湯蘿蔔牛腩
-各人都讚,只是略嫌鹹咗d
2)蒜蓉芥蘭
-有鑊氣,芥蘭炒到腍中帶小脆,亦是不錯
3)咕嚕肉
-全晚最唔掂因肉塊太粉,完全唔鬆化
-配料有青椒,紅辣椒,菠蘿
4)滑蛋蝦仁
-個蝦又細隻,又無鮮味
5)豉椒炒蜆
-料有青椒,大蔥段等
6)白飯X 5
7)汽水X 2枝
-被安排坐樓上閣樓,別有洞天,食到中段已坐滿
-環境就似是屋邨內的飯店